Dienas ziņas

Trūkst zobārstniecības speciālistu bērniem

Dienas ziņas

Paplašināts nacionālās pretošanās kustības muzejs

Mazās saimniecības sāk likvidēt cūkas

Liepājas pusē mazās saimniecības bailēs no mēra sāk likvidēt cūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Āfrikas cūku mēris lēnām izplatās Liepājas pusē, kur saimniecības, baidoties no vīrusa izplatības, likvidē novietnes vai arī to darīt iesaka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Piemājas saimniecībā “Ziedoņi” Nīcas novada Otaņķu pusē mājas cūkas audzē jau 25 gadus. Taču nu nelielo novietni, kurā pašlaik vairs ir tikai trīs sivēnmātes un desmit sivēni, plānots pakāpeniski likvidēt, jo esot augsts risks inficēties ar Āfrikas cūku mēri un smagais darbs neesot tā vērts. Sivēnus mēra dēļ pārdot neesot iespējams, jo pircēji ir diezgan satraukušies un ļoti piesardzīgi.

Šajā saimniecībā tāpat kā lielajās cūku novietnēs ievēro biodrošības pasākumus: cūkas tiek barotas tik ar vārītu ēdienu, tāpat apģērbs un apavi tiek mainīti, ieejot un izejot no kūts un drošības apsvērumu dēļ novietnē netiek ielaisti apmeklētāji.

“Savulaik bija 6, tad 5, tad 4, un tagad savam zemnieku konsultantam uz katru pirmo datumu man jāziņo, noziņoju – vairs tikai 3, jo vienu izlietoju pašu patēriņam. Arvien mazāk. Apēdīšu to un domāšu par nākošo, un tā līdz beidzot nekā,” stāsta sivēnu audzētāja Ināra Bēriņa.

Pārtikas un veterinārajā dienestā apstiprināja, ka Āfrikas cūku mēra izplatība turpinās un starp slimības skarto un vēl neskarto teritoriju atrodas 1. riska jeb bufera zona, kas Kurzemē šobrīd ir Aizputes, Alsungas, Kuldīgas, Pāvilostas, Priekules un Skrundas novadi. Uz rietumiem no šīs zonas ir slimības neskartā teritorija, bet uz austrumiem ir Āfrikas cūku mēra iekarotās platības.

PVD norāda, ka ir saņemti pieprasījumi no saimniecībām, kas vēlas likvidēt cūku novietnes, baidoties no slimības, un ir tādas, kurām rekomendē to darīt. “Tad, ja netiek ievērota biodrošība vai dzīvnieku īpašnieks to nevar ievērot, tad, pārbaudot šīs novietnes, inspektori dažreiz arī iesaka varbūt labāk šīs cūkas neturēt uz kādu laiku vismaz, kamēr valstī šī slimība beigsies,” skaidro PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.

Šobrīd cūku mēris bijušajā Liepājas rajona teritorijā konstatēts tikai mežacūkām. Mednieki no Embūtes puses stāstīja, ka pēc karantīnas noteikšanas no piecām nošautām mežacūkām tikai vienai ir vēl konstatēta slimība. Arī citu risku zonu mednieki stāsta, ka situācija šobrīd vēl nav kritiska, tomēr jāievēro maksimāla piesardzība.

“Situācija, var teikt, ka pagaidām ir stabila. Mēs neredzam izmaiņas mežacūku daudzumā, un nav novērota cūku saslimšana ar Āfrikas cūku mēri,” stāsta Nīcas novada medību klubu mednieks Jevgēnijs Reķuks.

Mednieku ieskatā mežacūku izšaušana un žogu celšana starp slimības skartajām un neskartajām teritorijām slimības apkarošanai nav labākais risinājums. Svarīgi ievērot visus biodrošības pasākumus gan meža apmeklētājiem, gan mājas cūku audzētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti