Dienas ziņas

Kristīni Bērziņu ievēl CVK priekšsēdētājas amatā

Dienas ziņas

Jēkabpils skolās neapēd 5% ēdiena

Padziļina Liepājas ostu

Liepājas ostā padziļina kuģu ceļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš šī gada janvāra vidus Liepājā nepārtraukta darba režīmā notiek ostas kuģu ceļu padziļināšana, lai pašreizējo 12,5 metru dziļumu palielinātu par diviem metriem un lai ostā varētu uzņemt lielākus kravas kuģus. Darbus veic Beļģijas kompānija "Jan De Nul N.V.", kas ir viens no lielākajiem akvatorijas padziļināšanas uzņēmumiem pasaulē un iepirkuma procedūrā iesniedza lētāko piedāvājumu. Līguma summa ir 24,5 miljoni eiro bez PVN.

Liepājas ostā padziļina kuģu ceļus
00:00 / 05:33
Lejuplādēt
Ar 30 tonnas smagu zemes frēzi šajās dienās uzlauzta mālainā un akmeņainā grunts Liepājas ostas akvatorijā. Pēc tam tā iesūknēta baržās, kas savākto zemi aizveda un izbēra jūrā pretī pilsētas attīrīšanas iekārtām - 10 kilometrus no krasta. Padziļinot kuģu ceļus, kopumā plānots izsmelt trīs miljonus kubikmetru grunts, un līdz šim izrakta puse no šī apjoma. Lai gan darbi rit raiti, to veicēji neslēpj, ka šis projekts viņiem ir izaicinājums.

 

"Šeit grunts stāv kopš ledus laikmeta. Vairākus kilometrus biezais ledus slānis savulaik to cieši sapresēja. Ledus izkusa, bet grunts joprojām ir ļoti cieši saspiesta, tāpēc to izlauzt ir sarežģīti," atzina kompānijas "Jan De Nul N.V." Eiropa reģiona vadītājs Kobe Peirss.

Ostas padziļināšana ir daļa no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstītā projekta "Liepājas ostas ūdens infrastruktūras uzlabošana". Vēl šogad plānots pārbūvēt un nostiprināt ostas vārtus, atjaunot vairākus molus un iekšējā reidā izbūvēt jaunu kuģu iekraušanas vietu.

Līdz šim ostas nepietiekamā dziļuma dēļ daļu kravas nācās pārkraut, izbraucot atklātā jūrā – no kuģa uz kuģi, kas stipra vēja laikā nav droši.

"Tas ir vairākus gadus darīts, bet jānodrošina, lai to var darīt ostas iekšienē, drošos apstākļos. Tāpēc šobrīd tiek padziļināts pienākošais kuģu kanāls līdz 14,5 metru dziļumam un ostas iekšpusē būs 14 metri, tiks izbūvēta tauvošanās vieta, kur, aizsargāti no vēja un viļņiem, varēs piekraut kuģi līdz pilnai iegrimei," sacīja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ)  pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis.

Pagājušajā gadā Liepājas osta sasniedza lielāko kravu apgrozījumu tās vēsturē – 7,54 miljonus tonnu, un Liepājas SEZ pārvalde prognozē, ka šogad šis apjoms nebūs mazāks.  Nozīmīga loma te būšot arī tam, ka ostas padziļināšanu plānots pabeigt jau vasaras vidū – tātad pirms Liepājas osta, kas sevi pozicionē kā lielāko graudu ostu Baltijā, sāks uzņemt pirmās lauksaimniecības produkcijas kravas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti