Liepājas budžets «Metalurga» sabrukuma ēnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 5 mēnešiem.

Liepājas pašvaldība apstiprinājusi 2014. gada budžetu, kas pirmo reizi sastādīts eiro. Līdzās šīm pārmaiņām šogad nācies līdzekļus atrast arī maksātnespējīgā „Liepājas metalurga" problēmu risināšanai, kas galvenokārt saistītas ar sociālo palīdzību, kā arī bērnu un jauniešu sporta pārņemšanu. Tikmēr Liepājas Sociālajā dienestā palīdzību lūguši jau daudzi „metalurgi".

Jau no novembra vidus Liepājas Sociālajā dienestā ieradās cilvēki, kuri bijuši darba attiecībās ar uzņēmumu „Liepājas metalurgs". Situācijas ir ļoti dažādas, skaidro Liepājas Sociālā dienesta direktore Iveta Bartkeviča. Konsultācijas ir sniegtas aptuveni 250 cilvēkiem un ģimenēm. Dokumenti par maznodrošinātas personas statusa piešķiršanu līdz šim ir iesniegti tikai 15 personām, tas saistīts gan ar to, ka cilvēki nav nokārtojuši dokumentāciju, gan arī ar to, ka ienākumu līmenis ir augstāks. "140 ģimenes ir saņēmušas vienreizēju pabalstu ārkārtas situācijās. Tas visbiežāk ir bijis gadījumos, kad cilvēki ir atbrīvoti oktobrī, bet bezdarbnieku pabalsta pirmo daļu viņi saņems tikai decembrī. Ja tā ģimenes situācija ir tāda, ka tur, piemēram, ir viens vecāks ar bērniem. Tad tā ir ārkārtas situācija, ārkārtas pabalsts," stāsta Bartkeviča.

Nākamā gada 1. janvārī stājas spēkā jauni saistošie noteikumi gan par dzīvokļa pabalstu, gan maznodrošinātā statusu. Ja šobrīd ienākumu līmenis maznodrošinātā ģimenē, kur ir darba spējīga persona, ir 135 lati, tad domes pieņemtais lēmums paredz, ka 2014. gadā tie būs aptuveni 160 lati jeb 180 eiro. Saņēmēju loks kļūs lielāks, to vidū būs arī „metalurgi", norāda Sociālā dienesta vadītāja, uzverot, ka Liepājas Sociālais dienests var palīdzēt tikai tiem darbiniekiem, kuri ir deklarēti Liepājā.

Ir gadījumi, kad sociālo palīdzību Liepājā meklē arī „metalurgi", kuri dzīvo ārpus Liepājas. Tā, piemēram, noticis ar diviem darbiniekiem no Durbes. Viņiem tas jādara savā pašvaldībā. Vīrs un sieva strādājuši metalurgā, palikuši bez darba un iztikas līdzekļiem, bezdarbnieka pabalstu viņi saņemšot tikai janvārī. Abi ir pirmspensijas vecumā. "Darbu ir grūti atrast. Var teikt – pat neiespējami. Cik nav sūtīti CV, līdz šim ir saņemti tikai atteikumi. Laukos vispār pilnīgs bezdarbs. Es pats esmu šoferis un traktorists pēc profesijas. Zvanīts un jautāts, arī tās šofera vietas nav. Piedāvāts vīram darbs Krievijā, no ģimenes prom – ir kā ir," stāsta sieviete.

„Šis Liepājai ir unikāls budžets divu iemeslu dēļ: pirmo reizi tas ir sagatavots eiro valūtā un pirmo reizi, sagatavojot budžetu, mums ir bijis jārēķinās ar lielākā pilsētas uzņēmuma „Liepājas metalurgs" maksātnespējas radītajām sekām", norāda Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks. "Protams, budžets nav tāda neizsmeļama aka, piemēram, sociālā budžeta palielinājums. Šis ir sociāli atbildīgs budžets, kas tomēr mazinās iespējas kādos komunālajos infrastruktūras objektos nākamajā gadā. Labi, ka iepriekšējos gados ir bijis izrāviens pilsētas ielu tīklu, apgaismojuma, ūdensapgādes, siltumenerģijas virzienos. Šobrīd rūpīgi gatavojamies 2014.–2016. gada ES projektu piesaistei, līdz ar to infrastruktūrā ieguldījumus plānojam ar ES atbalstu," viņš skaidro.

Kā zināms, pašvaldībā pilnībā pārņems sporta kluba „Liepājas metalurgs" bērnu un jauniešu sportu, tam atvēlot vairāk nekā pusmiljonu latu. Ir skaidrs, ka pašvaldība nespēs samaksāt tādu atalgojumu treneriem, kāds tas bijis „Liepājas metalurga" ziedu laikos. Pašvaldība plāno no sporta kluba iegādāties arī vajadzīgo inventāru, turpina Liepājas sporta pārvaldes vadītājs Artis Lagzdiņš. „Šīs dienas lēmums par līdzekļu piešķiršanu no rezerves fonda paredz, ka mēs slēdzam līgumu ar sertificētu vērtētāju, kurš novērtē sporta kluba kustamās mantas, proti, vārtus un citas lietas, kas vajadzīgas futbola un hokeja programmu realizēšanai. Citādi mums nav pie tā iespējas tikt. Tikai tad tiks slēgts pirkuma pārdošanas līgums. Daļa nonāks sporta pārvaldes, daļa Liepājas olimpiskā centra pārvaldībā, lai izmantotu sporta programmu realizēšanai," norāda Lagzdiņš.

Šajā reizē Liepājai nācies sabalansēt visas vajadzības – eiro ieviešanu, minimālās algas palielināšanu strādājošiem, „Liepājas metalurga" problēmu risināšanu un citus jautājumus. Neraugoties uz daudzām vajadzībām, kas gaidīs labākus laikus, atzinīgus vārdus domes sēdē gan no opozīcijas, gan pozīcijas deputātiem par sastādīto budžetu izpelnījās pašvaldības Finanšu pārvaldes darbinieki. Pārvaldes vadītājs Ronalds Fricbergs uzsvēra, ka sabalansēt politiķu vēlmes ar budžeta iespējām ir bijis sarežģīts uzdevums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti