Liepājas biznesa inkubatora uzņēmumi sākuši veiksmīgi, bet saskaras ar darbinieku trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) Liepājas biznesa inkubators uzsāks jaunu pirmsinkubācijas un inkubācijas uzņemšanu. Uzņēmējiem, kuri vēlas iestāties inkubācijā, ir iespēja pieteikties laika posmā no 1. līdz 20. martam, bet pirmsinkubācijas procesam interesenti varēs pieteikties no 1.  līdz 15. aprīlim. Latvijas Radio ieskatījās līdzšinējos pieredzes un veiksmes stāstos Liepājā un tajā, kam vērts pievērst uzmanību tiem, kuri tikai domā par savu biznesa ideju.

Liepājas biznesa inkubatora uzņēmumi sākuši veiksmīgi, bet saskaras ar darbinieku trūkumu
00:00 / 05:05
Lejuplādēt

Liepājas biznesa inkubators savu darbību uzsāka 2017. gadā, bet pirmais līgums tika parakstīts 2016. gada pēdējās dienās, atceras Liepājas biznesa inkubatora vadītājs Gints Reķēns.

No tā brīža inkubatorā uzņemti 55 uzņēmumi un vairāki simti izmantojuši pirmsinkubācijas iespējas.

"Ja pirmsinkubācija ir uz sešiem mēnešiem, tad inkubācija uz četriem gadiem. Ja sadarbība ir veiksmīga un uzņēmums attīstās, tad tie četri gadi ir maksimums. Pašlaik ir 35 uzņēmumi ir inkubācijā, un tagad sākas jaunā uzņemšana – septiņiem inkubācijā un 20 pirmsinkubācijā," saka Reķēns.

Tieši pirmsinkubācija var būt labs starta punkts, īpaši jauniem un vēl nepieredzējušiem cilvēkiem. "Pirmsinkubācijas veiksmes stāsts ir galvenokārt saistīts ar aspektu, ka ideju autori ir atnākuši uz pirmsinkubāciju bieži tajā brīdī, kad viņi vēl ir nodarbināti citā uzņēmumā, bet viņiem ir konkrēta vēlme vai spēja darīt ko citu un [veidot] pašiem savu, bet stabilitātes dēļ viņi ir nodarbināti kur citur.  Sešu mēnešu periodā, apmācību ciklā, mēs stāstām, kā veidot savu produktu vai pakalpojumu,  kā meklēt savus klientus , kā veidot mājaslapu, digitālo mārketingu utt. Pēc tam viņi ir gatavi iestāties inkubācijā un attīstīt savu uzņēmumu tālāk," norāda Reķēns.

Viens no uzņēmumiem, kas šobrīd atrodas inkubācijā Liepājā, ir "KUBUM". Uzņēmums palīdz uzlabot ēku klimata iekārtu efektivitāti, veic dažādu automātisko sistēmu projektēšanu, programmēšanu  un vadības sadales iekārtu uzstādīšanu. Uzņēmums palīdz arī veidot notekūdeņu attīrīšanas iekārtu vadības sistēmas.

"Es darbojos ar projektu vadību, projektēšanu, kolēģis ar tehniskajām lietām, programmēšanu. Esmu mācījies ar kolēģi Rīgas Tehniskajā universitātē, kur apguvām mehatronikas sistēmas," par savu izglītību un šādas uzņēmējdarbības izvēli stāsta viens no uzņēmuma dibinātājiem Andris Butrims.

Šobrīd uzņēmums jau strādā ar lielākiem un mazākiem klientiem, apkalpojot publiskas un privātas ēkas galvenokārt Latvijā. "KUBUM" Joprojām atrodas Liepājas biznesa inkubatora paspārnē.

"Mūsu inkubācijas stāsts sākās pirms gada, nedaudz vairāk, kopā ar uzņēmuma dibināšanu. Aprunājāmies ar savdabības partneriem, kuri jau darbojās inkubatorā un tādā veidā secinājām, ka tā būtu laba vieta, kur audzēt mūsu uzņēmumu," saka Butrims.

"Windcut Barber Shop Liepaja" ir viens no atpazīstamākajiem inkubatora uzņēmumiem ne tikai Liepājā, bet arī Latvijā. Zīmolam klāt nācis arī bārs un vesels autobuss, ar ko tiek braukts arī ārpus Liepājas.

"2017. gada jūlijā atvērām "Windcut Barber Shop", kas ir vīriešu frizētava, tad bāru kopā ar frizētavu džekiem, vēl pilsētas satiksmes autobuss – 12 metrus garš - pārtapa par vīriešu frizētavu," stāsta viens no uzņēmuma dibinātājiem un idejas autoriem Elgars Roga.

Biznesa inkubators bijis nozīmīgs atbalsts idejas īstenošanai.

Roga izmantojis arī finanšu atbalstu, ko piedāvā inkubators. "Inkubators ir labs atbalsts jaunajiem uzņēmējiem. Padoms, idejas, sadarbošanās utt. - visu var atrast vienā vietā. Kopiena, ko veicina inkubators un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kopumā ir ļoti noderīga," atzīst uzņēmējs.

Jaunais uzņēmējs stāsta, ka viens no klupšanas akmeņiem ir darbaspēks, kaut arī, piemēram, bārmenis var nopelnīt, tomēr cilvēki izlemj doties strādāt uz ārzemēm, lai nopelnītu vairāk. Tā šobrīd ir viena no problēmām, ar ko  nākas saskarties vietējam darba devējam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti