Eiro fokusā

"Tele2" piedāvā saviem klientiem mobilo KASKO apdrošināšanas polisi

Eiro fokusā

Lauksaimnieku protesti Eiropā

Pārmaiņas taksometru darbībā lidostā "Rīga" pēc izmaiņām likumdošanā

Lidosta «Rīga»: pēc ierobežojumiem situācija taksometru jomā ir uzlabojusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

67 eiro ir lielākā summa, ko kāds taksometra vadītājs pieprasījis tūristam par braucienu no lidostas līdz Rīgas centram. Bijuši rēķini arī par 40 un 50 eiro. Lai šādas situācijas neatkārtotos, šovasar tika veikti grozījumi Autopārvadājumu likumā un izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka prasības taksometriem starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā. Lidostā "Rīga" atzīst, ka pēc šiem ierobežojumiem situācija taksometru jomā lidostas teritorijā ir būtiski uzlabojusies.

Kādus ierobežojumus ieviesa

Satiksmes ministrijas (SM) Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns stāstīja, ka grozījumi Autopārvadājumu likumā stājās spēkā 1. septembrī.

"Likumā tika grozīts, ka ir īpašas vietas, kā lidosta, kur ir liels starptautisku pasažieru apgrozījums. Noteica kritērijus, kādi pakalpojumu sniedzēji tiem varētu kvalificēties. Ministru kabinets savukārt izvērtēja un konstatēja, ka šobrīd šāda vieta ir viena, un tā ir Rīgas starptautiskā lidosta. Atbilstoši jau iepriekš grozītajam likumam licenci jeb atļauju var saņemt, un, attiecīgi ievadot lidostas datubāzē, tā atver barjeru, un taksometri var sniegt savus pakalpojumus šajā ierobežotajā zonā," klāstīja SM pārstāvis.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem no šī gada 15. septembra starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā pasažieru komercpārvadājumus var veikt tikai tie pārvadātāji, kas nodrošina Autopārvadājumu likumā noteiktās prasības un kuriem izsniegtas īpašas licences kartītes ar speciālu atzīmi. Tās izsniedz Rīgas plānošanas reģions.

"Jāapliecina spēja nodrošināt pakalpojumu visā lidostas darbu laikā, apkalpot personas ar invaliditāti, tātad šim transportlīdzeklim jābūt pielāgotam arī cilvēkiem ratiņkrēslā. Jānodrošina arī taksometrā 5 līdz 8 pasažieru sēdvietas un jābūt pieejamiem bērnu sēdeklīšiem. Tāpat tika noteikts arī ierobežojums auto transportlīdzekļa vecumam – tas nedrīkst pārsniegt piecus gadus. Uz doto brīdi licences ir saņēmušas trīs taksometru pārvadātāju apvienības. Pirmā ir "Red Cab", "Rīgas taksometru parka" veidotā pārvadātāju apvienība, un otra ir "Baltic Taxi", zem kuras apvienojušies 30 pārvadātāji. Pēdējā, kas saņēma licenci, ir SIA “Welltaxi”, kas veic šo pakalpojumu lidostā zem zīmola "TaksiLV".

Šobrīd licencēti lidostā veikt šo pakalpojumu ir 130 transportlīdzekļi," teica Rīgas plānošanas reģiona pārstāve Inese Ozoliņa.

Ierobežojumi devuši rezultātu

Vai izmaiņas likumdošanā nesušas pārmaiņas arī lidostas darbā? Starptautiskās lidostas "Rīga" pārstāve Laura Karnīte stāstīja, ka situācija taksometru jomā ir uzlabojusies.

"Kad grozījumi stājās spēkā, pašā sākumā bija ļoti maz licencēto mašīnu, bija bažas, vai ar šo skaitu pietiks, lai apkalpotu visus gribētājus, it sevišķi pīķa stundās. Pirmajās dienās tā situācija bija uz robežas, bet šobrīd mēs redzam, ka mašīnu skaits ir pietiekams. Un, ienākot trešajam pārvadātājam, ir pavisam droši, ka tiešām mašīnu skaits pie lidostas ir pietiekams, lai ikviens gribētājs varētu saņemt šo pakalpojumu.

Situācija būtiski uzlabojusies un arī pasažieru sūdzības mēs faktiski gandrīz nemaz vairs nesaņemam par taksometru pakalpojumiem (..). 

Lielākā problēma, ar ko mēs saskarāmies – viņi [nelicencētie pakalpojuma sniedzēji] uzturas lidostas atlidošanas zālē un mēģina piesaistīt klientus. Cilvēki iet klāt pasažieriem un piedāvā pakalpojumus," teica Karnīte. 

SM Autosatiksmes departamenta direktors Vectirāns stāstīja, ka pārvadātājiem būs jāievieš arī īpaši vaučeri, ar ko varēs norēķināties par braucienu no lidostas "Rīga" līdz pilsētas centram.

"Cenas un tarifi ir atstāti pašu uzņēmēju ziņā. Uzņēmējiem ir jāizveido sava sistēma atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta prasībām, lai šeit nenotiktu krāpniecība un nodokļi neietu garām valsts kasei. Un ar šo vaučeri VID spētu kontrolēt padarīto jeb iegūto naudas apjomu. Šobrīd šīs iekārtas, cik es zinu, jau ir attiecīgi reģistrētas un sertificētas, un tuvākajā laikā sāks lietot vaučeru tirgošanas sistēmas. Tā varētu būt kāda konkrēta summa no 15 līdz 30 eiro. Tad klientam būs jāvērtē, vai viņš šādu summu grib un vēlas maksāt, lai nokļūtu uz attiecīgi piedāvāto vietu," teica SM pārstāvis.

SM pārstāvis arī uzsvēra – pārvadātājus, kas nav saņēmuši licences pasažieru pārvadāšanai lidostā, aktīvāk jāuzrauga pašvaldības policijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti