Levits: «Budžets 2021» nav brāķis, bet ir labojamas lietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts prezidents Egils Levits nesauktu nākamā gada budžetu pa brāķi, taču, to parakstot, viņš plāno pievienot savus komentārus, norādot uz lietām, par kuru izmaiņām nākotnē varētu domāt. To LTV raidījumā “Šodienas jautājums” atklāja Levits.

Viņš sacīja, ka budžets ir pieņemts steidzamības kārtā, tāpēc viņam nav iespēju to nosūtīt atkārtotai izskatīšanai, bet viņš pievienos budžeta paketei savus komentārus.

Prezidents tieši neatbildēja, vai nodotu budžetu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, ja šāda iespēja būtu, norādot, ka tas ir komplekss jautājums, bet ir “atsevišķas lietas, uz kurām gribu norādīt”, piemēram, par cilvēkiem, kas pelnīs zem minimālās algas, būs jāmaksā minimālā sociālās iemaksas no minimālās algas, kas nākamgad būs 500 eiro.

“Tas samazina iespējas cilvēkiem strādāt blakus darbus un nepilna laika darbus,” norādīja Valsts prezidents.

Levits atzina, ka pat teorētiski neviens budžets nevar būt tāds, ka pilnībā visi ar būtu apmierināti, un pat ja viss ir labi, vienmēr varēja būt labāk, bet neapmierinātība būtu, ja viss aizietu šķībi, taču šis nākamā gada budžets nav tāds brāķis, bet ir atsevišķas nodokļu reformas normas, par kuru izmaiņām būs jāpārdomā.

Levits arī norādīja, ka mēs šobrīd nezinām, kā šis budžets darbosies ekonomikas lejupslīdes apstākļos, iespējams, nākamgad vajadzēs kaut ko piekoriģēt, un valdībai jābūt elastīgākai nekā parastajā situācijā, lai koriģētu kaut ko, kas neiet pareizā virzienā.

KONTEKSTS:

Saeima 2. decembrī, pēc nepilnu astoņu dienu ilga darba, galīgajā lasījumā pieņēma valsts budžetu 2021. gadam un ar to saistītos teju 30 likumprojektus. To skatīšana Saeimai prasījusi vēsturiski ilgāko laiku – 78 stundas. Šis ir arī pirmais budžets Latvijas vēsturē, kas pieņemts daļēji attālināti, izmantojot šogad ieviesto e-Saeimas platformu, un arī pirmais, kurš pieņemts pandēmijas apstākļos. 

Nākamā gada budžets paredz vairākas būtiskas lietas, tostarp minimālo obligāto sociālo iemaksu ieviešanu no 1. jūlija, izmaiņas alternatīvajos nodokļu režīmos, minimālās algas celšanu, tā sauktā sociālā nodokļa pazemināšanu par vienu procentpunktu. Saeimas vairākums neatbalstīja nevienu opozīcija rosināto ideju. Savukārt opozīcijas asu kritiku izpelnījās valdību pārstāvošo partiju politiķi, faktiski nepiedaloties debatēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti