Ļaus IZM pārdalīt naudu studiju kredītu garantijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) varēs pārdalīt naudu no sava budžeta, lai varētu turpināt nodrošināt valsts garantētus studiju kredītus, pirmdien vienojās koalīcijas partijas.

Jaunās konservatīvās partijas līderis Jāni Bordāns neminēja summas, bet norādīja, ka nauda studiju kredītu garantijām būs. 

"Swedbank" aplēses liecina – lai nodrošinātu atbalstu mācību maksas segšanai visiem studētgribētājiem šajā gadā, IZM jārod aptuveni 600 000–700 000 eiro. IZM jau iepriekš norādīja, ka varētu pārdalīt 650 000 eiro kredītu garantijām, tomēr Finanšu ministrija (FM) to neļāva, jo uzskata, ka kredīti tiek izsniegti nekontrolēti.

Bordāns pastāstīja, ka otrdien paredzēts pieņemt lēmumu par naudas atvēlēšanu garantiju fondam, kas pašlaik ir tukšs. Savukārt nākotnē plānots domāt par sistēmas uzlabošanu.

KONTEKSTS:

Šī mācību gada sākumā stājās spēkā jaunie nosacījumi studiju un studējošā kredītu izsniegšanai ar "Altum" garantiju. Tas studentu vidū raisīja ļoti lielu interesi, pārsniedzot plānotās, iepriekšējo gadu statistikā balstītās prognozes. Dažu mēnešu laikā parakstīto līgumu skaits par 63% pārsniedza izsniegto kredītu skaitu 2019. gadā.

"Swedbank", kas uzņēmās valsts garantēto studiju un studējošo kredītu izsniegšanu, paziņoja, ka jaunu studiju un studējošo kredītu ar "Altum" garantiju līgumu slēgšana ir apturēta, jo lielās studentu intereses dēļ paredzētie valsts līdzekļi programmas īstenošanai šogad ir izsmelti.

IZM bija gatava līdzekļus atrast savā budžetā, FM uzsvēra, ka modelis nav labs un kredīti tiek izsniegti nekontrolēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti