FM: Studiju un studējošo kredīti tiek izsniegti nekontrolēti; «Swedbank» aptur to izsniegšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais un no šā gada ieviestais jaunais studiju un studējošo kredītu modelis nav ilgtspējīgs – kredīti tiekot izsniegti nekontrolēti, paziņoja Finanšu ministrija (FM). Pašlaik lielā pieprasījuma dēļ studiju kredītu izsniegšana tiek apturēta, bet IZM gatava pārdalīt papildu finansējumu.

ĪSUMĀ:

  • Aptur valsts garantēto studiju kredītu izsniegšanu, jo gribētāju ir pārāk daudz. 
  • IZM gatava pārdalīt aptuveni 650 000 eiro, lai studiju kredītus nodrošinātu.
  • IZM priecājas, ka tik daudz studentu iegūst studiju kredītus.
  • FM savukārt uzskata, ka kredīti tiek izsniegti nekontrolēti.
  • FM neapstiprina 650 000 eiro pārdalīšanu kredītiem.

Aptur kredītu izsniegšanu

Šī mācību gada sākumā stājās spēkā jaunie nosacījumi studiju un studējošā kredītu izsniegšanai ar “Altum” garantiju. Tas studentu vidū raisīja ļoti lielu interesi, pārsniedzot plānotās, iepriekšējo gadu statistikā balstītās prognozes. Dažu mēnešu laikā parakstīto līgumu skaits par 63% pārsniedza izsniegto kredītu skaitu 2019. gadā. Kopumā “Swedbank” 2020./2021. mācību gadā līdz šim ir izsniegusi 2390 studiju un studējošā kredītus, kas ir par 920 līgumiem vairāk nekā 2019. gadā.

“Swedbank”, kas uzņēmās valsts garantēto studiju un studējošo kredītu izsniegšanu, paziņojusi, ka

jaunu studiju un studējošo kredītu ar “Altum” garantiju līgumu slēgšana ir apturēta, jo lielās studentu intereses dēļ paredzētie valsts līdzekļi programmas īstenošanai šogad ir izsmelti.

“Swedbank” esot gatava atsākt kredītu izsniegšanu, līdzko būs pieejams nepieciešamais finansējums. Šī brīža aplēses liecina – lai nodrošinātu atbalstu mācību maksas segšanai visiem studētgribētājiem šajā gadā, IZM jārod aptuveni 600 000–700 000 eiro. Šis lēmums neskar studentus, kuri jau ir parakstījuši līgumu ar “Swedbank” par kredīta piešķiršanu.

IZM naudu gatava pārdalīt

IZM uzskata, ka jaunais modelis ar “Altum” garantiju ir veiksmīgs, jo tas kļuvis studentiem daudz pieejamāks. Covid-19 dēļ arī ir vairāk pieprasījumu pēc kredītiem, jo ir pasliktinājusies darba tirgus situācija.

IZM uzskata, ka studiju kreditēšanas pārtraukšana vai bremzēšana finansējuma trūkuma dēļ nav pieļaujama. Lai turpinātu veiksmīgi sākto jauno studiju un studējošā kreditēšanas modeli, šim gadam papildus nepieciešami orientējoši 650 000 eiro, un šos līdzekļus IZM rosina rast, pārdalot finansējumu esošo IZM budžeta apakšprogrammu ietvaros. 

"Diemžēl Finanšu ministrijas noraidošās pozīcijas dēļ resursu pārdale joprojām netiek atbalstīta. Šā brīža situācijā Finanšu ministrija rosina izsniegt mazāku kredītu skaitu, nekā ir pieprasījums, kā arī pieprasa ieviest ierobežojumus kredītu pieejamībā. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija atgādina, ka nav pārkāpusi Budžeta likumā noteikto riska seguma apmēru 2020.gadam un turpmāk. Taču nākamajā gadā pieejamais kredītu skaits būs mazāks, ja IZM piedāvātā resursu pārdale netiks atbalstīta. Svarīgi arī atcerēties, ka no šīs situācijas saprātīga risinājuma lielā mērā atkarīga iespēja turpmākajos gados piesaistīt kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai arī citas kredītiestādes. Šobrīd to īsteno tikai "Swedbank"," norādīts IZM paziņojumā medijiem.

IZM apzinās, ka naudas pārdalīšana no iekšējiem resursiem ir īstermiņa risinājums, taču tas dos laiku un iespēju izstrādāt jaunu piedāvājumu līdz nākamā gada rudenim.

FM redz nekontrolētu kredītu izsniegšanu

2020./2021. mācību gadā uzņemto studējošo kreditēšanai riska segums tika plānots, pieņemot, ka kopējā kredītlīgumu summa būs 13 miljoni eiro. Taču līdz novembrim noslēgto kredītu līgumu kopsumma par 2,8 miljoniem eiro pārsniedz koncepcijā paredzēto kopējo kredītu līgumu summu, proti, līgumu summa veido 15,8 miljonus eiro.

Tāpēc FM secinājusi, ka studiju un studējošo kredīti tiek izsniegti nekontrolēti. Tādējādi ilgtermiņā arvien samazināsies iespējas izsniegt kredītus studēt gribētājiem, tāpēc kreditēšanas modelis esot steidzami jāpilnveido.

Turklāt IZM piedāvātais papildu finansējums 2020. gadā neatrisināšot problēmas pēc būtības, bet tikai īstermiņā. FM skatījumā IZM nekavējoties jāsagatavo piedāvājums, kā kontrolēti organizēt studiju kreditēšanas procesu, nemaldinot studentus un arī aizdevējus, kā arī stingri ievērojot normatīvo aktu prasības finanšu politikas jomā.

FM arī norādīja, ka nākamā gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta  sagatavošanas un izskatīšanas procesā IZM nebija iesniegusi attiecīgu prioritārā pasākuma pieteikumu par nepieciešamo papildu finansējumu aktuālās situācijas risināšanai studiju un studējošo kreditēšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti