Dienas ziņas

"Altum" Zemes fondam septembrī darījumu apjoma rekords

Dienas ziņas

Sešgadīgam puisēnam – personālizstāde

Nelikumīgi izbraukā arī tiešās sējas laukus

Lauksaimniekiem nākas cīnīties ar tiešās sējas lauku izbraukāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arvien biežāk izbraukātas sliedes savos laukos atrod lauksaimnieki, kas izmanto tiešās sējas tehnoloģiju. Tikko apsētie lauki līdzinās rugainei, un to izmanto ogotāji un sēņotāji, kā arī motosacīkšu cienītāji. Rēzeknes novadā lauksaimnieks Kaspars Vaivods ar pārkāpējiem cīnās, pie laukiem izvietojot informatīvas norādes.

Jau ceturto gadu lauksaimnieks Kaspars Vaivods savus aptuveni 100 hektārus plašos graudaugu laukus Rēzeknes novadā apsēj ar tiešās sējas tehnoloģiju. Tomēr ikreiz nākas konstatēt izbraukātas svešas sliedes, un šoruden pacietības mērs ir pilns – pie sējumiem viņš izvietoto informatīvas norādes.

“Ieliksim te zīmi, lai cilvēki redz, ka te ir kaut kas iesēts arī,” saka SIA “Muns lauks” saimnieks Kaspars Vaivods.

Šobrīd lauki gan ir jau sazaļojuši, bet vēl nesen tos nevarēja atšķirt no rugaines. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc braucēji pa to droši pārvietojas, stāsta Kaspars. Netālu ir arī purvs, uz kuru ogotāji meklē īsāko ceļu. Jaunas sliedes lauksaimnieks ierauga teju ik nedēļu.

“Ik pa laikam kāds uzbrauc, visus aiz rokas nesaķersi. Tāpēc arī nolēmu, ka varbūt kādu zīmīti vajag uzlikt uz lauka. Kritiskākais varētu būt tajā momentā, ka tie vēl nav sadīguši, bet kāds jau pārbraucis pāri un paiet kāda nedēļa, kad sāk sadīgt zaļums un tajā vietā, kur kaut kas jau pārbraucis pāri, tur, protams, nekā nav,” stāsta Vaivods.

“Motobraucēji, nezinu, varbūt arī mednieki, meža izvedēji, vēl visādi, viņi tā kā neapzinās, ka tas lauks īstenībā ir apsēts. Tomēr svešs īpašums ir svešs īpašums neatkarīgi no tā, vai tā ir lauksaimniecības zeme vai mežs, vai jūsu pagalms. Visos šajos gadījumos būtu jārespektē, ka nedrīkst patvaļīgi bojāt,” norāda Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktora vietnieks Indulis Āboliņš.

Lauku atbalsta dienests līdz šim nav saņēmis informāciju par lielu kaitējumu apmēru tieši izbraukāto sliežu dēļ. Taču Kasparam Vaivodam zināmo lauksaimnieku vidū šādi gadījumi ir, bažas rada arī tas, ka sabiedrība nenovērtē tiešo sēju un neapzinās, ka minimāla zemes apstrāde ir videi draudzīga tehnoloģija.

“Es jau arī tiecos pēc tā, lai tas lauks būtu daudzmaz vienmērīgāks. Lai tās slapjās vietas neizslīkst, kalni lai neizžūst, lai viss būtu vienmērīgi. Un, kaut kādu sliedi izbraukājot, tā vienmērība zūd. Speciāli cilvēkus jau sodīt negribas, kā labs risinājums ir izrakt grāvi apkārt laukam. Grāvis novada mitrumu, un lieki cilvēki tur nebraukās arī,” saka lauksaimnieks.

LAD cer, ka sabiedrības izpratne par privātīpašumu šķērsošanu un izbraukāšanu mainīsies, bet  kā labāko risinājumu redz tieši informatīvo norāžu izvietošanu. “Šāda zīme ir jārespektē. Īstenībā neko citu īpašu nevaru iedomāties. Protams, ja ir tās darbības rezultātā nopietni zaudējumi radušies, tad droši vien jāapsver iespēja arī vērsties policijā, lai atrastu vainīgo un zaudējumu piedziņu varētu veikt, ja tādi ir bijuši,” norāda Āboliņš.

Ja tiešajā sējā apsētie lauki tiek intensīvi izbraukāti, tad nesen sadīgušie asni nolūst un laukus ir vēlreiz jāpārsēj, tie savukārt ir papildu izdevumi, kā arī neiegūti ieņēmumi lauksaimniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti