Lauksaimnieki: Lietuva pastiprināti uz Latviju savu pienu neeksportēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lietuva eksportē savus piena produktus uz 70 dažādām valstīm, tāpēc, ja Krievija oficiāli nolems bloķēt Lietuvas piena produkcijas importu, Latvija nekļūs par galveno Lietuvas piena produkcijas noieta tirgu. Šādas prognozes tika izteiktas ceturtdien Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes Piena grupas sēdē.

Pastiprinātā kravu kontrole šobrīd ir atcelta, jo tā radījusi zaudējumus kravām, kas nāca no Kaļiņingradas uz Krieviju. Tomēr piena produktu pārbaude joprojām turpinās, lai gan oficiāls paziņojums par produkcijas importa apturēšanu nav saņemts. Latvijas piensaimnieki šobrīd īpašu satraukumu nepauž, vien prognozē iespējamos scenārijus notikumu tālākai attīstībai.

„Lietuvieši savu produkciju pastiprināti piedāvātu mūsu veikaliem, pienu vestu uz mūsu uzņēmumiem. Ja produktu ienāktu vēl vairāk nekā šobrīd, tad tas būtu bīstami tiem pārstrādātājiem, kuri savu produktu tirgo Latvijas tirgū, kuriem nav atrasti sakari ar citām Eiropas Savienības valstīm," saka Lauksaimniecību statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode.

Piena grupas sēdē izskanēja arī prognozes, ka piena iepirkuma cenas Latvijā varētu kristies par vismaz pieciem santīmiem, jo saistībā ar blokādi gaidāma piena pārprodukcija.

Tomēr Zemkopības ministrijas speciālisti pieļauj iespēju, ka lietuvieši Latvijas pienu turpinās iepirkt līdzšinējos apjomos – ap 700 tonnām dienā. „Latvijas piena tirgum nevajadzētu tikt ietekmētam būtiski, jo Lietuvas amatpersonas jau ir ziņojušas, ka Latvijas tirgus ir neliels un ka viņi pārorientēs savu eksportu no Krievijas uz Ķīnas tirgu, kur viņiem jau ir veiktas lielas iestrādes," norāda Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe.

Gadā Latvija atļautās piena kvotas ietvaros saražo 750 000 litru svaigpiena. Ceturtā daļa no tā tiek izvesta uz Lietuvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti