Dienas ziņas

Vēsturisko dokumentu izstāde Vilgālē

Dienas ziņas

Vardarbība skolās kļūst nežēlīgāka

Lauksaimnieki – pret marķētās dīzeļdegvielas ieviešanu

Lauksaimnieki ir pret marķētās dīzeļdegvielas ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 1. jūlija Latvijas lauksaimniekiem būs jāiegādājas marķēta jeb iekrāsota bezakcīzes dīzeļdegviela, paredz pērn gada beigās pieņemtie grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”. Lauksaimnieki tomēr cer, ka šī norma nestāsies spēkā, jo tas radītu papildu izmaksas, turklāt neesot skaidrs, kā likumu varēs ievērot.  

Smiltenes novada aitkopis Andris Pauls-Pāvils spriež – nav skaidrs, kāpēc vispār jāmaina bezakcīzes degvielas iegādes kārtība, ja jau šobrīd spēkā ir stingri kritēriji, kas to nosaka.

Latvijas Aitu audzētāju asociācija plānojot vērsties Eiropas Komisijā, lai noskaidrotu, vai patiesībai atbilst arguments, ka degvielu iekrāsot liek Eiropas Savienības direktīva, jo šis likums zemnieku darbu krietni vien apgrūtinās.

“Likumā ir noteikts, ka degvielu drīkst izmantot tikai lauksaimnieciskai darbībai un tikai traktoros. Nu iedomājieties, kurš lauksaimnieks var atļauties traktoru izmantot tikai lauksaimnieciskai darbībai. Ja man ir jābrauc uz mežu, tad man ir jālej ārā šī krāsotā degviela un jālej iekšā parastā,” normu raksturo aitkopis.

Tik vienkārši gan to nemaz nevarot risināt, jo marķieri, ar ko dīzeļdegviela tiek iekrāsota, izmazgāt esot ļoti grūti. Par to satraukti arī uzņēmumā “Naukšēni”, kas ir daudznozaru lauksaimniecības uzņēmums un tehniku izmanto arī pakalpojumu sniegšanai, piemēram ceļu kopšanā.

“Kur ir bijusi krāsotā degviela, tur nevar ieliet nekrāsoto, jo tā krāsa paliek jebkurā gadījumā iekšā un pārbaudot viņa tāpat uzrādīsies. [Lai pildītu normu,] mums ir jāpērk papildus tehnika, lai varētu veikt šos darbus, un tas nav tas labākais variants," saka SIA “Naukšēni” valdes priekšsēdētājs Imants Kamzols.

Zemnieki atceras, kad norisinājās diskusijas par krāsotās dīzeļdegvielas ieviešanu Latvijā, tika solīts, ka mainīsies arī tās pārdošanas kārtība un vairs netiks noteikti limiti.

“Tu esi lauksaimnieks un ar traktoru brauc vienalga kur – ved graudus, šķūrē ceļu, sniedz pakalpojumus, tas ir tavs darbs un tu ar to tiec galā. Bet tagad jau pēdējā laikā ir atkal ierobežojumi, atkal limiti, mēs nezinām, ar ko tas beigsies,” saka kartupeļu audzētājs, z/s “Jaunozoli” saimnieks Ilmārs Immurs.

Turklāt saimniecībām būs jāiegulda līdzekļi, lai vienlaikus uzglabātu divu veidu dīzeļdegvielas, jāpērk papildu cisternas.

“Liet vienā cisternā nebūtu jēga, jo tāpat saimniekiem ir šīs mašīnas un jāiegādājas šī degviela, un ne vienmēr tas benzīntanks ir tuvu mājai,” norāda  graudkopis, z/s “Rožkalni” saimnieks Ivars Ādamsons.

Lauksaimnieki arī spriež – nekur nav publiskota informācija par to, kādu ietekmi uz vidi atstās šī iekrāsotā dīzeļdegviela, īpaši svarīgi to būtu zināt bioloģiskajām saimniecībām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti