Lauksaimniecības un meža zemes aktīvāk sākuši iegādāties vietējie iedzīvotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lauksaimniecības un meža zemes aktīvāk sākuši iegādāties vietējie iedzīvotāji, lai gan joprojām daudz zemesgabalu nonāk ārvalstu kapitāla rokās. Lauksaimniecības un meža zemes ir teju vienīgie nekustamā īpašuma tirgus produkti, kuriem aug cena, turklāt strauji.

Aktivitāte lauksaimniecības zemes iegādē un cenu celšanās ietekmē arī zemes kadastrālo vērtību, tā augusi vismaz par 10 %, norāda Valsts zemes dienests. Dienesta analītiķis Māris Grīnbergs stāsta, ka pieprasījums pēc lauksaimniecības zemes aug.

„Pēc recesijas šis ir kļuvis pieprasīts investīciju projekts. Zemākais punkts ir pārvarēts. Aktīvi darbojas arī ārvalstu kompānijas," norādīja Grīnbergs.

Pēc Zemes dienesta speciālista domām, galvenā nozīme pieprasījuma pieaugumā ir Eiropas atbalsta programmām, bet Hipotēku un zemes bankas realizētā lauksaimniecības zemes iegādes kreditēšanas programma zemes tirgu ietekmējusi niecīgi. Hipotēku bankas atbalsta programmu vadītājs Ivars Rubenis uzskata, ka pārdevēju aktivizēšanās saistīta ar Eiropas Savienības ne tik dāsno piedāvājumu tiešmaksājumiem Latvijai: „Zemes uzpircēji turēja šīs zemes, jo cerēja saņemt lielākus platību maksājumus. Eiropa šos maksājumus iedeva ne tik lielus, kā cerēja, un ministrija ierobežo platību maksājumu saņēmējus, lai tos nevarētu saņemt „dīvāna” zemnieki.”

Pēc Hipotēku bankas novērojumiem, pieprasījums pēc lauksaimniecības zemes pārsniedz piedāvājumu. Interese par lauku zemju iegādes kreditēšanu pārsniegusi jebkuras prognozes, stāsta Rubenis: „Bija liela ažiotāža sabiedrībā. Pirmajās dienās tika reģistrēti 400 interesenti, no kuriem lielai daļai pat nebija informācijas, ko viņi grib.”

Meža zemju tirgū aktīvi darbojas spekulanti, kas nopērk un pēc īsa brīža pārdod tālāk, novērojis Valsts zemes dienests. "Latvijas Valsts mežu" pārstāvis Tomass Kotovičs apliecina, ka arī meža zemju pārdošanas darījumi notiek aktīvi: „Kopš pagājušajā gadā mēs nopietnāk atsākām zemes iepirkšanu, mēs esam redzējuši lielu piedāvājumu daudzumu. Latvijas iedzīvotājiem patiešām interesē iespēja pārdot savu mežu valstij. Kopumā pērn nopirkām 1400 ha.”

Valsts zemes dienests prognozē, ka meža un lauku zemes darījumu aktivitāte saglabāsies. Grīnbergs skaidro: ”Nevajadzētu domāt, ka īpaši kaut kas varētu bremzēties, jo atbalsta maksājumi tāpat turpināsies."

Līdz ar cenu celšanos un aktivitāti tirgū pieaug arī zemes kadastrālā vērtība, tādēļ jārēķinās, ka par lauksaimniecības zemi šogad zemes nodoklī būs jāmaksā vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti