Panorāma

Dānijā atceļ visus ierobežojumus

Panorāma

Covid uzliesmojums sociālās aprūpes centros Kurzemē

Vīnogu audzētājiem šogad slikts ražas gads

Latvijas vīnogu audzētājiem šogad slikts ražas gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Augusta lietavas un lapseņu uzbrukumi ir sagandējuši šī gada vīnogu ražu. No lauka, kurā pērn ievākta pusotra tonna, šogad noņemti vien pāris simti kilogramu. Taču, spītējot grūtībām, vīnogu kolekcionāri un selekcionāri rosās savos dārzos un griež skaistākos ķekarus. Un jau sestdien, 11.septemrī, tie būs skatāmi Bauskā, ikgadējā Latvijā audzēto vīnogu parādē.

Šķirne “Bārenītis” ir viena no jaunumiem, ko Gatis Kužums sestdien piedāvās Vīnogu izstādes apmeklētājiem. Ne vienmēr nosaukumus izgudro pats selekcionārs. Šis radās nejauši. 

Taču vīnogu audzētājs šo nesauc par ražas gadu: “Krusa te nebija. Tas ir vienīgais. Slikts, ļoti slikts, pavasaris nebija. Laba vasara. Un augusts visu sabeidza. Lietus un lapsenes. Visām sarkanajām ogām lapsenes krita virsū.”

Gata hobijs ir arī vīna darīšana, tam vajadzīgas tonnas. Tieši vīna vīnogu laukā šogad vismazākā raža. “Pagājušogad mēs noņēmām pie pusotras tonnas. 140 kilogrami – šogad. 140 kilogramus,” pastāstīja vīnogu šķirņu kolekcionārs.

Tomēr savā piemājas dārzā Gatis griež galda vīnogas un rūpīgi liek kastēs. “Izstādē būs! Nu 200 šķirnes es parādīšu, arī jaunumus.”

Tieši nepastāvīgo un grūti prognozējamo laika apstākļu dēļ selekcionārs iesaka kādu vīnogu droši stādīt arī siltumnīcā, kaimiņos tomātiem un gurķiem. “Tomātu stādi, gurķi, bet tu paņem iestādi ziemeļu galā vīnogas. Veikala vīnogas varēs nobālēt. Redzi, kādas ogas – pie 20 gramiem oga!” lepojās Kužums.

Audzējot vīnogas, liela nozīme ir tieši zemes siltumam. “Ļoti iespaido, vai zem vīnogām ir melns vai zālājs. Melnam jābūt. Zemei jāuzsilst. Ja zālājs, būs mazas ogas,” skaidroja audzētājs.

Tagad, rudenī, selekcionārs iesaka vīnogas baudīt. Nogaršot, izgaršot un nolemt, kuru šķirni gribas pašam. Bauskas pusē selekcionāra vīnogu dārzos aug ap 500 šķirņu vīnogu. Bet jāstāda tās pavasarī.

“Es gribu, lai aiziet, lai prieks. Nevis iesmērē. Visos novados, pa visu Latviju audzē. Ļoti spēcīga interese. Un kā nu ne, ja pats vari izaudzēt tādus ķekarus!” saka vīnogu audzētājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti