Latvijas uzņēmēji militārajām vajadzībām ražo gan virtuālās realitātes risinājumus, gan bezpilota lidaparātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pagājušajā nedēļā Rīgā notika gadskārtējā aizsardzības industrijas konference un izstāde, kurā piedalījās vairāk nekā 250 dalībnieki. Latvijas Radio skaidroja - ko uzņēmēji ražo militārajām vajadzībām un vai ražotais arī tiek eksportēts.

Latvijas uzņēmēji militārajām vajadzībām ražo gan virtuālās realitātes risinājumus, gan bezpilota lidaparātus
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle stāsta, ka aizsardzības industrija ražo preces ne tikai militārajām vajadzībām, bet arī citām jomām, piemēram, ugunsdzēsībai un robežsardzei.

"Latvijā ražo, sākot no individuālā ekipējuma, kas ir pieprasīts arī mūsu kaimiņvalstīs un tiek eksportēts uz vēl 20 dažādām valstīm. Arī benzīna kannas ir pieprasītas ļoti daudzos pasaules tirgos. Un, protams, telekomunikācijas, radiosakaru lietas, kas šobrīd ļoti strauji attīstās un dažādu viedo materiālu izgatavotāji, kas pārveido mašīnas un motorus, veido speciālas virsbūves. Spektrs ir ļoti plašs, arī virtuālās realitātes risinājumi medicīnai. Mēs noteikti varam lepoties ar to, ka spējām Latvijā saražot krasta apsardzes kuģus," stāsta Egle.

Latvijas veiksmes stāsts aizsardzības industrijā ir uzņēmums „UAV Factory”. Viņi ražo bezpilotu lidaparātu sistēmas un specifiskas novērošanas kameras. Uzņēmuma direktors Konstantins Popiks norāda, ka uzņēmums savus produktu eksportē uz gandrīz 60 pasaules valstīm. "Mūsu bezpilota lidaparāti ir ļoti specifiska klase. Pasaulē mums 4 - 5 nopietni konkurenti. Mēs atradām ļoti šauru nišu, kurā veiksmīgi strādājam, un industrija ļoti aktīvi attīstās. Viss atkarīgs, protams, no pašiem, bet potenciāls ir liels. Jebkurā biznesā ir problēmas, bet es uzskatu, ka problēmas ir izaicinājums," saka Popiks.

Atzinīgi aizsardzības industrijas attīstību Latvijā vērtē arī Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par"), uzsverot, ka Latvijas uzņēmēju ražotajiem produktiem jābūt konkurētspējīgiem pasaulē.

"Armija ir kā tāda laboratorija, kur Latvijas uzņēmēji var notestēt, vai viņu produkts der vai neder. Tālāk jau šī sadarbība atļauj šim uzņēmumam attīstīties un nākotnē sadarboties ar citiem ārzemju partneriem, jo pie jebkura iepirkuma mēs aicinām sadarboties ar vietējiem partneriem. Mēs nevaram vienmēr gaidīt kuģi vai lidmašīnu no ārzemēm, kurš mums atved to, kas ir nepieciešams - dažādi remontdarbi automobiļiem vai bruņutehnikai. Nekad nebūs tā, ka mēs pirksim tikai Latvijas preci, mums svarīga ir mūsu zemessargu un karavīru drošība, jābūt arī augstākajai kvalitātei un konkurētspējīgiem cenu ziņā," atzīst Pabriks.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Egle stāsta, ka jau divus gadus darbojas aizsardzības industriju klasteris, kas palīdz attīstīties mazajiem uzņēmumiem.

"Esam izveidojuši elektronisko katalogu, kur ikviens Latvijas uzņēmums var sniegt informāciju, ko viņš vēlas piedāvāt armijai. Mēs arī organizējam braucienus uz lielākajām pasaules izstādēm. Gada otrajā pusē mēs sadarbībā ar Aizsardzības ministriju plānojam arī 10 labākos Latvijas uzņēmumus aizvest uz lielāko militāro izstādi Londonā. Mūsu mērķis ir, lai šos mūsu Latvijas mazos uzņēmumus pazīst, jo svarīgi ir iegūt atpazīstamību miljardu kompāniju vidū. Prasības nozarē ir ļoti stingras, piegādes ķēdē uzņēmumi tiek ļoti pārbaudīti. Aizsardzības projekti parasti ir garāki, prasa lielākas sākotnējās investīcijas, bet tas ir tā vērts, jo tā ir iekļūšana pasaules labāko uzņēmumu līgā," norāda Egle.

Aizsardzības industrijas apgrozījums Latvijā pērn bija 480 miljoni eiro, bet šogad būšot pusmiljards. Industrijā strādā 4300 nodarbināto.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti