Panorāma

Jānim Stradiņam -- 80

Panorāma

Eksperti: ugunsgrēku Rīgas pilī izraisīja atklāta uguns

Uzņēmumi eksportē arvien prasmīgāk

Latvijas eksporta čempions biznesā - UPB

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par spīti kvalificēta darbaspēka aizplūšanai uz ārzemēm un grūtībām ar finansējuma piesaisti, daudzi Latvijas uzņēmumi tomēr spēj celt savu konkurētspēju un iekarot arvien jaunus eksporta tirgus. Labākos no labākajiem trešdien sumina Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, piešķirot gadskārtējās eksporta un inovāciju balvas. Par čempionu atzīts daudznozaru uzņēmums UPB.

Balvu pasniegšanas ceremonija "Ziemeļblāzmas" pilī vēl turpinās, bet pa dienu uzņēmēji un biznesa eksperti pulcējās forumā, kur sprieda par risinājumiem, lai nākotnē šādu balvu pretendentu un saņēmēju būtu vēl vairāk. Apbalvojamo lielāko eksportētāju saraksts ar čempionu – daudznozaru kompāniju  UPB priekšgalā - rosina pozitīvas emocijas. Tie ir rūpniecības uzņēmumi, kas pārdod ārzemēs produkciju ar diezgan augstu pievienoto vērtību. Tas apliecina tendenci, ka Latvijai pakāpeniski izdodas pārstrukturēt tautsaimniecību, lai tās izaugsme balstītos uz ilgstpējīgu attītīstību, nevis kā treknajos gados uz kredītu uzpūstu nekustamo īpašumu burbuli. Pašu laureātu pārstāvji atzīst, ka pastāvēt var tikai tas , kas pastāvīgi spēj  attīstīties un pielāgoties, jo iespraukties un noturēties augstas konkurences ārvalstu tirgos nav viegls uzdevums. Tā uzskata ugunsdzēšamo aparātu ražotāja „Valpro" vadītājs. „Viennozīmīgi tie  ilga darba augļi, ļoti liela nozīme ir jaunu produktu radīšanai un tehniskajam personālam. Tikai tā var apgūt jaunus tirgus jo tie pastāvīgi ir jāmeklē globālo izmaiņu ietekmē vienu tirgu jūs zaudējas citu varat atrast," saka SIA „Valpro" valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings.

Eksporta un inovāciju balva mazo uzņēmumu kategorijā apliecina, ka šajā ziņā pastāv izaugsmes potenciāls arī informācijas tehnoloģiju nozarē. Tā visās valsts attīstības stratēģijās minēta, kā prioritāra nozare, kurā iespējams vislabāk un ātrāk realizēt daudzināto ekonomisko izrāvienu. Tiesa, ja par radošu un kvalificētu speciālistu trūkumu šajā ziņā sūdzēties nevar, tad liela problēma ir finansējuma trūkums neordinārām idejām un fakts, ka vairāki daudzsološi projekti un to autori jau aizceļojuši uz naudīgākām vietām. Tomēr balvas iniciatori uzskata, ka kopumā valstī kļūst arvien vairāk inovatīvu dažādu nozaru uzņēmumu, kas ļauj paļāvīgāk raudzīties nākotnē. „Var pateikts, ka ir patiess lepnums par šī gada finālistiem, gan lielo gan mazo grupā, kas pierāda, mūsu uzņēmumu spēj rīkoties attapīgi un radoši un celts konkurētspēju," saka Latvijas investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols.

Šogad tika apbalvoti  arī uzņēmumi, kas uzlabo valsts maksājumu  bilanci, ražojot produktu tikai vietējam tirgum, tā mazinot nepieciešamību pēc importa analogiem un līdz ar to pelnījuši tādu pat atzinību kā eksportētāji. Kā norāda kompānijas „Google" cilvēkresursu menedžere latviešu izcelmes amerikāniete Iveta Brigis, kompāniju veiksmi nosaka tās darbinieki un to noturēšanai alga nav vienīgais un svarīgākais faktors. „Silīcija ielejas pieredze liecina, ka kompānijas, kas ir reāli inovatīvas  un konkurētspējīgas lielāko uzmanību pievērš darbiniekiem, sākot no kandidātu izvēles pieņemot darbā, apmācot un cenšoties, lai viņi paliktu šeit strādāt. Liela nozīme šajā ziņā ir personāla speciālistiem, kuriem efektīvi jādara savas darbs, lai cilvēki izjustu savu lomu kompānijā . Viņiem būtu tādi darba apstākļi, kas veicina radošumu. Šajā ziņā Latvijai vēl daudz jādara sākot no mazām kompānijām un , beidzot ar valsts struktūrām, lai panāktu, ka cilvēki saprot sava darba misiju. Jāpanāk, lai talantīgi cilvēki vēlas palikt valstī  un tas ir uzplaukuma pamats..." saka Brigis.

Eksporta čempions

"UPB"

Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo grupā

1. "Valpro"

2. "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca"

3. "V.O.V.A."

Eksportspējīgākais komersants mazo grupā

1. "Knowlwdgeprice.com"

2. "Latflat"

3. "Digitālās ekonomikas attīstības centrs"

Importa aizstājējprodukts

1. Balts papīrs - "Papīrfabrika "Līgatne""

2. Autoķīmijas produkti - "United oils"

3. Dzēriens "Cola de Luxe" - "NP Foods"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti