Latvijas Banka paaugstina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 10 mēnešiem.

Latvijas Bankas padome ceturtdien uzlaboja prognozes jaunākajām makroekonomiskās attīstības tendencēm Latvijā. 2013.gada inflācijas prognoze tika samazināta uz 0,7% (iepriekš 1%), un iekšzemes kopprodukta gada pieauguma prognoze palielināta uz 4,1% (iepriekš 3,6%).

Latvijas Banka pieņemto lēmumu skaidroja ar to, ka inflācijas rādītāji Latvijā ir noturīgi zemi un tautsaimniecības attīstības temps nerada riskus cenu stabilitātei vidējā termiņā.

Latvijas Bankas ceturtdien nolēma pazemināt Latvijas Bankas noteiktās procentu likmes, tuvinot tās Eiropas Centrālās Bankas (ECB) noteiktajām atbilstošajām likmēm.

Tāpat veiktas pārmaiņas rezervju prasību izpildē un aprēķinā.

Rezervju bāzes un rezervju prasību aprēķināšanas metodoloģija līdz ar eiro ieviešanas brīdi tiek pilnībā saskaņota ar ECB regulas prasībām.

Sākot no eiro ieviešanas dienas, monetārās politikas īstenošanas nolūkā krājaizdevu sabiedrības ir apliekamas ar rezervju prasībām arī tad, ja konkrētā dalībvalstī tām kredītiestāžu direktīvā ir paredzēts izņēmuma statuss. Tomēr atbilstoši ECB rezervju prasību aprēķina metodikai katras krājaizdevu sabiedrības, tāpat kā kredītiestādes, rezervju prasībām tiks piemērots fiksēts 100 000 eiro samazinājums, tādēļ vismaz tuvākajā laikā krājaizdevumu sabiedrībām rezervju prasības faktiski nebūs jāpilda un to vienīgais pienākumus būs iesniegt rezervju prasību aprēķinus, norāda Latvijas Banka.

Lai respondentiem atvieglotu darbu un palīdzētu orientēties ECB tieši piemērojamos aktos obligāto rezervju jomā, Latvijas Banka izveidojusi skaidrojošu materiālu – obligāto rezervju prasību ceļvedi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti