Panorāma

No Tallinas līdz Helsinkiem 6 minūtēs?

Panorāma

Lisabonā Eirovīzijas fināls

Visā Latvijā stāda kartupeļus

Latvijā stāda kartupeļus: lielajiem audzētājiem kartupeļu sēklas pietiek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kāds dažas piemājas vagas, cits lauku, bet lielie audzētāji pat astoņus līdz desmit hektārus dienā. Tādās platībās šajā laikā tiek stādīta nereti par otro maizi dēvētā kultūra – kartupeļi. Latvijas klimats kartupeļiem ir labi piemērots, bet pati stādīšana gan šogad sākusies krietni vēlāk nekā pērn. Un arī kartupeļu sēklai var visiem nepietikt, jo rudens lietavas daudzviet neļāva ražu novākt.

Kartupeļu stādīšana sākusies šonedēļ un nākamnedēļ turpināsies visā Latvijā. “Mēs esam iekavējušies. Parasti stāda aprīļa beigās, kartupelis jāstāda tad, kad zemīte iesilusi. Daudziem graudi iet pa priekšu. Un tad sākās kartupeļu stādīšana,” stāsta SIA “Latfood Agro” valdes loceklis Ilgvars Krūmiņš.

Viņa uzņēmums Ādažu apkaimē audzē ļoti specifiskas šķirnes kartupeļus. Tie visi kļūst par čipsiem. Šogad izmēģinās arī jaunās šķirnes “Sorentīna” un “Korsik”. No hektāriem apstādīta jau puse.

Šeit roku darba vairs gandrīz nav – traktori veic trīs un četras darbības reizē. “Mūs galvenais ir čipsu kartupeļi. Dažādus jauninājumus. Zeme gadu no gada sablietējas, kartupelim patīk irdena. Mēs ar dziļirdinātāju frēzi sakomponējām. Viens agregāts. Tad nāk stādītājs, esam aprīkojuši ar mikrogranulu aparātu, kas papildus uzber. Trīs vīri, četri traktori,” stāsta uzņēmējs.

Lielajiem audzētājiem kartupeļu sēklas pietiek. Bet mazdārziņu īpašniekiem un mazajiem audzētājiem gan var trūkt.

“Galda kartupeļiem varētu būt, ka trūkst sēkla. Pagājušajā gadā bija smags rudens. Lietavas. Bija ekstrēmi apstākļi, daudz nenovāca,” norāda Krūmiņš.

Un mainās arī patērētāju gaume. Agrāk goda vietā cēla miltainos kartupeļus. Tagad prasa tieši pretējus.

Ādažu apkaimes dzērves, šajās dienās lidojot virs kartupeļu laukiem, redz, kā tie mainās. Ievas zied un reibinoši smaržo. Jūnijā šis lauks ziedēšot ziliem ziediem. Un smaržos ne mazāk spēcīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti