Kartupeļu stādīšana sākusies šonedēļ un nākamnedēļ turpināsies visā Latvijā. “Mēs esam iekavējušies. Parasti stāda aprīļa beigās, kartupelis jāstāda tad, kad zemīte iesilusi. Daudziem graudi iet pa priekšu. Un tad sākās kartupeļu stādīšana,” stāsta SIA “Latfood Agro” valdes loceklis Ilgvars Krūmiņš.
Viņa uzņēmums Ādažu apkaimē audzē ļoti specifiskas šķirnes kartupeļus. Tie visi kļūst par čipsiem. Šogad izmēģinās arī jaunās šķirnes “Sorentīna” un “Korsik”. No hektāriem apstādīta jau puse.
Šeit roku darba vairs gandrīz nav – traktori veic trīs un četras darbības reizē. “Mūs galvenais ir čipsu kartupeļi. Dažādus jauninājumus. Zeme gadu no gada sablietējas, kartupelim patīk irdena. Mēs ar dziļirdinātāju frēzi sakomponējām. Viens agregāts. Tad nāk stādītājs, esam aprīkojuši ar mikrogranulu aparātu, kas papildus uzber. Trīs vīri, četri traktori,” stāsta uzņēmējs.
Lielajiem audzētājiem kartupeļu sēklas pietiek. Bet mazdārziņu īpašniekiem un mazajiem audzētājiem gan var trūkt.
“Galda kartupeļiem varētu būt, ka trūkst sēkla. Pagājušajā gadā bija smags rudens. Lietavas. Bija ekstrēmi apstākļi, daudz nenovāca,” norāda Krūmiņš.
Un mainās arī patērētāju gaume. Agrāk goda vietā cēla miltainos kartupeļus. Tagad prasa tieši pretējus.
Ādažu apkaimes dzērves, šajās dienās lidojot virs kartupeļu laukiem, redz, kā tie mainās. Ievas zied un reibinoši smaržo. Jūnijā šis lauks ziedēšot ziliem ziediem. Un smaržos ne mazāk spēcīgi.