Latvija no iespējamās naftas krājumiem Baltijas jūrā iegūs mazāko daļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja Latvijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā atradīs naftu, tad Latvijas valsts no tās iegūs tikai 25% - tā otrdien, viesojoties Liepājā, informēja ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka Baltijas jūrā iepretī Liepājai šobrīd ārvalstu uzņēmums “Balin Energy” veic izpētes naftas urbumu. Rezultāti esot gaidāmi šī gada rudenī.

Otrdienas rītā premjers Valdis Dombrovskis (V) ar helikopteru bija aizlidojis līdz urbšanas platformai jūrā, lai pats paskatītos darbu norisi. Ar viņu kopā lidoja arī SIA “Balin Energy” pārstāvji, kuri informēja, ka 12. maijā uzsāktie naftas izpētes urbuma darbi ritot pēc plāna.

Latvijas daļa no iespējamās naftas gan būs mazākā. „Jāskatās, kādi būs rezultāti – vai būs nafta vai gāze. Līgums paredz 15% Latvijai, ar tiesībām piepirkt 10%,” saka Dombrovskis.

Latvija naftas meklējumos nekādus līdzekļus neiegulda, to dara darbu veicējs - SIA “Balin Energy”, kas vienādās daļās pieder diviem ārvalstu uzņēmumiem – „Kuwait Energy company” un „ORLEN International company”.

Kopuzņēmums saņems iespējamās peļņas lielāko daļu. Kopuzņēmuma pārstāvis neatklāja, cik liela naudas summa jau ieguldīta izpētes darbā, taču cer, ka tā atmaksāsies. “Es pat negribu domāt par zaudējumiem. Ceru, ka iztērētā nauda dos labumu gan mums, gan Latvijai, mūsu partneriem,” saka al Houkals.

Izpētes urbums jūrā tiek veikts 104 km attālumā no Latvijas rietumu krasta. Jūras dziļums tur sasniedz 132 metrus, savukārt plānotais urbuma dziļums ir 1500 metri. “Esam ieurbušies 565 metru dziļumā, vēl jāurbj vairāk kā 700 metri. Tad apstrādāsim datus, redzēsim, kas mums tur ir,” norādīja al Houkals.

Plānots, ka izpētes urbums tiks pabeigts šī gada jūnija otrajā pusē Tad arī būšot zināmi pirmie, provizoriskie secinājumi, taču visu datu analīzes apkopojums tiek solīts ne ātrāk par šī gada rudeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti