Latvijā darba vizītē ierodas Eiropas Parlamenta ziņotājs par eiro ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā šodien ieradīsies Eiropas Parlamenta deputāts Bukhards Balcs, kurš raksta Eiropas Parlamenta ziņojumu par Latvijas gatavību ieviest eiro. No Vācijas ievēlētajam eiroparlamentārietim ir paredzētas tikšanās ar vairākām Latvijas amatpersonām, uzņēmējiem un sabiedrības pārstāvjiem, lai gūtu pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par mūsu valsts gatavību iestāties eirozonā.

„Vispirms es gribētu saprast, cik ilgtspējīga ir Latvijas lieliskā atgūšanās no krīzes. Manuprāt, tas tiešām notiek lieliski, un rādītāji izskatās labi. Bet pastāv jautājums, cik šī atlabšana ir ilgtspējīga. Otrkārt, es gribētu izrunāt jautājumu par tā saucamo nerezidentu naudu Latvijas bankās. Un trešais jautājums, ko es gribētu apspriest, ir Latvijas sabiedrības noskaņojums,” par saviem nolūkiem Latvijā stāsta Balcs.

Viņš tiksies ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, finanšu ministru Andri Vilku, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Innu Šteinbuku, Latvijas Bankas vadību, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Saeimas pārstāvjiem.

Vizītes ietvaros Burkhards Balcs uzklausīs arī nevalstiskā sektora un uzņēmēju organizāciju pārstāvjus, kā arī viedokļu līderus un patērētāju interešu aizstāvjus, lai gūtu vispusīgu iespaidu par Latvijas gatavību un aktuālajiem jautājumiem.

Kā zināms, Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) pašlaik gatavo Konverģences ziņojumus par Latviju. Tajos tiks izvērtēta Latvijas ekonomikas rādītāju atbilstība Māstrihtas kritērijiem, kā arī valsts spēja šos kritērijus pildīt nākotnē.

Atbilstoši procedūrai - izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņem ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem Konverģences ziņojumiem, kā arī pēc apspriešanās ar Eiropas Parlamentu un pārrunām Eiropadomē (visu ES dalībvalstu valstu/valdību vadītāji). Balca gatavotajam ziņojumam būs tikai konsultatīvs raksturs. Tomēr Eiropas Savienības dalībvalstu līderi nedrīkst pieņemt lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā, pirms ir saņemts viņa gatavotais parlamenta ziņojums.

Sagaidāms, ka EK un ECB Konverģences ziņojumi tiks publiskoti 5.jūnijā. Pirmā ES valstu finanšu ministru viedokļu apmaiņa un provizoriska vienošanās par nostāju attiecībā uz eiro ieviešanu Latvijā notiks 20., 21.jūnijā. Pārrunas Eiropadomē plānotas 27., 28.jūnijā. Eiropas Parlaments 1.-4.jūlija plenārsesijā apstiprinās rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā. Visbeidzot 9.jūlijā ES valstu finanšu ministri pieņems izšķirošo lēmumu par Latvijas pievienošanos eirozonai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti