«Latvenergo»: Uzņēmuma tirgus daļa elektrības tirgū mājsaimniecībām kopš tā atvēršanas samazinājusies par 5 - 8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iepriekš monopola statusā bijušā "Latvenergo" tirgus daļa elektrības tirgū mājsaimniecībām trīs gadus pēc tā atvēršanas ir samazinājusies par 5 - 8%, intervijā Latvijas Radio pastāstīja "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks.

Viņš stāstīja, ka klienti no uzņēmuma ne tikai aiziet, bet plūsma esot divvirzienu - proti, 10 000 klientu ir izmēģinājuši elektrību no citiem pakalpojumu sniedzējiem, bet atgriezušies pie "Latvenergo."

«Elektrum» sāks tirgot dabasgāzi mājsaimniecībām; sola, iespējams, nedaudz zemāku cenu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Konkurence elektrības tirgū esot dinamiska un augoša. Tā pieaugusi pakāpeniski, laikam ejot, nevis, kā mēdz būt citos tirgos, kad ir "sākotnējais uzrāviens, bet pēc tam seko atslābuma periods", stāstīja Mucinieks.

Uzņēmumam konkurence patīkot, jo tā esot labs dzinulis uzņēmuma attīstībai. Tāpat esot redzams, ka tirgū stāvoklis ir tāds, ka neviens tirgotājs nevar manipulēt ar cenām.

"Latvenergo" peļņa pērn augusi 2,5 reizes, sasniedzot 322 miljonus eiro. Jautāts par to, vai elektrības tirgus liberalizācija vairojusi uzņēmuma, peļņu, Mucinieks atbildēja ar skaidrojumu, ka augstie peļņas rādītāji pagājušajā gadā neatspoguļo tā reālo darbību. Finanšu rādītāji esot saistīti ar uzņēmuma nodokļa reformu, un tie neatspoguļojot normālu peļņas līmeni, ko var sasniegt, darbojoties tirgū. 

"Vairāk nekā puse no šī apjoma nav uzskatāma par fiziski attiecīgajā gadā nopelnīto. Bet tas ir ilgākā laika posmā uzkrājies nodokļu saistību efekts, kurš tajā brīdī, kad likumdevējs pieņēma lēmumu par nodokļa izmaiņām, ietekmēja pietiekoši lielā apmērā uz vienu vai uz otru pusi faktiski visu uzņēmumu darbību," stāstīja Mucinieks.

KONTEKSTS:

Elektrības tirgus tika atvērts 2015. gada 1. janvārī. Tādējādi ikviens Latvijas iedzīvotājs ir tiesīgs izvēlēties jebkuru no vairākiem Latvijā ar mājsaimniecībām strādājošajiem elektrības tirgotājiem.

2017. gadā "Latvenergo" bija 98% no mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus. Komersantiem tirgus tika atvērts pirms desmit gadiem, un 2017. gadā "Latvenergo" bija 53% tirgus daļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti