«Latvenergo» nopelnījis 30,8 miljonus eiro gada pirmajā ceturksnī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 11 mēnešiem.

"Latvenergo" koncerna ieņēmumi šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir pieauguši par četriem procentiem un sasniedz 324,5 miljonus eiro, savukārt koncerna peļņa ir pieaugusi līdz 30,8 miljoniem eiro, informēja "Latvenergo".

No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma lielākā daļa jeb 82% ir pārdoti atvērtā elektroenerģijas tirgū, savukārt par regulētu elektroenerģijas tarifu Latvijā - 18%.

"Latvenergo" koncerns šā gada pirmajā ceturksnī Baltijā mazumtirdzniecības klientiem pārdevis 2488 gigavatstundu (GWh) elektroenerģijas, kas, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, ir par 4% vairāk.

Koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Latvijā ir 1558 GWh, Lietuvā - 559 GWh un Igaunijā - 372 GWh.

Kopumā Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 931 GWh, kas ir par 556 GWh lielāks nekā konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjoms Latvijā.

2014.gada pirmajos trīs mēnešos veiktas investīcijas 27,5 miljonu eiro apmērā. Investīciju apjoms tīklu aktīvos gada pirmajā ceturksnī veido vairāk nekā 70% no kopējām investīcijām.

"Daļai esošo Daugavas HES kaskādes hidroagregātu darba mūžs tuvojās beigām, un ir būtiski plānot investīcijas, lai arī savlaicīgi nomainītu novecojušos agregātus un iegūtu iespēju pilnvērtīgi izmantot Daugavas HES sniegto hidroenerģētikas potenciālu," pavēstīja "Latvenergo""ražošanas direktors Māris Kuņickis..

2014.gada sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s Investors Service" ir pārapstiprinājusi AS "Latvenergo" noteikto kredītreitingu "Baa3" ar stabilas attīstības prognozi.

"Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss skaidroja, ka, lai arī kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā ir samazinājies, tomēr šā gada pirmajos trīs mēnešos ir būtiski pieauguši pārdotās elektroenerģijas apjomi - salīdzinājumā ar 2013.gada pirmo ceturksni Igaunijā par 116 GWh, Lietuvā - par 215 GWh. Līdz ar to ir pieaugusi arī "Latvenergo" meitassabiedrības "Elektrum Eesti" tirgus daļa Igaunijā līdz 17%, savukārt "Elektrum Lietuva" tirgus daļa Lietuvā kāpusi līdz 22%.

Šā gada pirmajā ceturksnī "Latvenergo" koncerna elektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms ir 1192 GWh. Daugavas HES izstrāde ir bijusi par 63 GWh jeb par 10% lielāka nekā gadu iepriekš, savukārt Rīgas termoelektrostaciju izstrāde bija par 258 GWh mazāka nekā pērn. Samazinājumu noteica gan nelabvēlīgi elektroenerģijas tirgus apstākļi - salīdzinoši zema elektroenerģijas cena biržā un salīdzinoši augsta dabasgāzes cena, gan siltāki laika apstākļi un līdz ar to mazāks siltumenerģijas pieprasījums.

"Latvenergo" koncernā 2014.gada pirmajā ceturksnī saražotas 1094 GWh siltumenerģijas, kas ir par 12% mazāk nekā gadu iepriekš.

Pozitīvi koncerna rezultātus ietekmēja saskaņotu obligātā iepirkuma ieņēmumu un izmaksu vienreizēja atzīšana, kas pirmā ceturkšņa rezultātus, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, uzlaboja par 21 miljonu eiro. Savukārt negatīvi koncerna rezultātus ietekmēja negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti