«Latvenergo» darbina TEC-2 un pārdod gāzi juridiskajiem klientiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sasniegtais gāzes nodrošinājums ļāvis iedarbināt termoelektrostaciju TEC-2 un pārdot gāzi juridiskajiem klientiem, informēja uzņēmumā "Latvenergo".

Uzņēmumā klāstīja, ka, lai gan šobrīd resursu tirgos saglabājas augstas gāzes un CO2 izmaksas un tirgū būtu jābūt pieejamām vairākām stacijām, kas izmanto citus – lētākus energoresursus, tomēr karstais laiks, nepietiekamie vēja un hidroresursi, kā arī vairāku staciju remontdarbi Baltijā ir veicinājuši energoapgādes nepietiekamību Baltijā. Par to liecina arī "Nord Pool" biržas cenas un trešdien sasniegtais rekords.

Uzņēmumā norādīja, ka tas rada nepieciešamību darboties "Latvenergo" termoelektrostacijām, koncernam uzņemoties arī papildu riskus attiecībā uz dabasgāzes izmaksām. Stacijas iedarbināšana ir iespējama un pašlaik nerada gāzes apgādes riskus ziemā, jo valsts un "Latvenergo" savlaicīgi nodrošināja dabasgāzes rezerves un aktīvi turpina iepirkumus. Uzņēmumā atgādināja, ka valstiskā līmenī Latvijas mājsaimniecības ir nodrošinātas ar dabasgāzi. "Latvenergo" ir risinājumi, lai sniegtu dabasgāzes piedāvājumus juridiskajiem klientiem brīvajā tirgū.

"Termoelektrostacijas darba režīms ir ārkārtīgi neefektīvs, ja tam jāstrādā tikai  vienu stundu,

tādēļ šodien TEC-2 ir sagatavots drošai un ilgākai darbībai, un stacija jau strādā tirgū.

Līdz šim TEC darbību ierobežoja valstiskas drošības apsvērumi situācijā, kad visā Eiropā ir gāzes deficīts un tās apgāde ir kritiski zemā līmenī. Mērķtiecīgi strādājot, esošie krājumi un iegādes plāni ir ļāvuši "Latvenergo" pārskatīt ierobežojumus un šajā kritiskajā brīdī sākt TEC darbību, nekaitējot kopējai apgādes drošībai," stāstīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš arī piebilda, ka rasta iespēja apgādāt ar gāzi arī juridiskos klientus, kam līdz šim piedāvājumus ierobežoja un kas pašlaik nespēj gāzi nopirkt brīvajā tirgū. "Tā ir energoapgādes drošuma, kas ir sabiedrībai svarīgākais jautājums, būtiska sastāvdaļa," sacīja Čakste.

"Latvenergo" ir iegādāta dabasgāze nepieciešamajā apjomā elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai "Latvenergo" termoelektrostacijās plānotajam ražošanas režīmam 2022. gadā. Uzņēmums arī visu sezonu nodrošinās piegādes saviem mājsaimniecību klientiem.

Uzņēmuma pārstāvji atgādināja, ka valdība ir rezervējusi dabasgāzi saistīto lietotāju apgādei visai apkures sezonai.

Aģentūra LETA ziņo, ka atbilstoši "Augstsprieguma tīkla" informācijai, TEC 2022. gada pirmajos sešos mēnešos saražotas 330 493 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 66,1% mazāk nekā gadu iepriekš šajā periodā.

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka trešdien no plkst.18 līdz 19 elektrības stundas cena Latvijā sasniedza "Nord Pool" biržas griestus – 4000 eiro par megavastundu (MWh). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti