Latgalē saspringts kartupeļu vākšanas laiks – zemnieki strādā līdz pat nakts melnumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kartupeļu raža šogad būs mazāka nekā pērn, prognozē Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju asociācija, bet precīzu apmēru vēl esot pāragri izvērtēt. Šogad ražu ietekmējuši gan laika apstākļi, gan puve. Līdz šim ar kartupeļu ražas novākšanu raitāk veicies Zemgalē un  Vidzemē, šobrīd intensīva kartupeļu rakšana sākusies arī Latgalē, kur zemnieki strādā līdz nakts melnum.

Vēl pirms nedēļas Latvijā kopumā bija novākti aptuveni 5-7% kartupeļu, bet tagad tempi aug. Arī Latgalē intensīvi sākusies kartupeļu rakšana

Sventes pagasta zemnieku saimniecībā „Debeskalni” šajās dienās, kad sauss un spīd saule, kartupeļu novākšana rit no agra rīta līdz vēlam vakaram. To traktora kabīnē, nezaudējot ne mirkli dārgā laika, stāsta saimnieks Ainārs Jonāns.

Saimniecībā kartupeļus audzē 23 hektāros zemes, pamatā tās ir četras šķirnes. Raža nav slikta, tomēr šogad dabas apstākļi atstājuši savu ietekmi gan uz ražas novākšanu, gan uz kvalitāti.

„ Vasara sākums bija pārāk sauss un bija aizdomas, ka varētu arī izkalst kāda daļa no lauka. Tas nenotika, taču tad sākās lietavas. Tās gan ietekmēja ražas kvalitāti – zemākās vietas ir izslīkušas, kartupeļi stāv ūdenī, tas veicina infekciju izplatību un kartupeļi sāk pūt. Taču kopumā raža laba, lai gan viss vēl nav novāks. Domāju – ap 35 tonnām no hektāra būs,” stāsta kartupeļu audzētājs Jonāns.

To, ka dabas apstākļi šogad ietekmējuši kartupeļu ražu un kvalitāti jūt arī zemnieki, kas audzē kartupeļus mazākās platībās. „Vāja raža, arī kaimiņiem, cik zinu, nav labi saauguši kartupeļi. Tādi mazi, smalki, tīri, taču to ir maz,” stāsta zemniece Vita no Dubnas pagasta.

Tiem, kas audzē kartupeļus bioloģiski un šogad nebija pielietojuši ķimikālijas, varētu būt problēmas ar kartupeļu ražas kvalitāti, lēš speciālisti Valsts augu aizsardzības dienestā. Un to, rokot savus kartupeļus,  atzīst arī saimniecības “Kļavas”  saimnieks Varis Vilcāns Vaboles pagastā: „Raža ir diezgan laba, taču  ir bojāti kartupeļi. Domāju 10-20% no manas ražas būs bojāti.”

Latgales zemnieku audzētie kartupeļi ir pašpatēriņam un nonāk vietējā tirgū. Lai arī izskan viedokļi, ka šogad kartupeļiem varētu cenas pieaugt, tomēr kartupeļu audzētāji uz īpašu cenu kāpumu cerības nelolo.

Vietējie zemnieki piesardzīgi raugās uz tirgu, kurā, visticamāk, ienāks lētāki kartupeļi, piemēram, no Polijas.

Jau šobrīd tirgū parādās ievestie kartupeļi, un protams,  tie konkurē ar vietējiem. Kartupeļu audzētājs Ainārs Jonāns neslēpj sarūgtinājumu par nespēju Latvijas zemniekiem izmantot citus nozīmīgus kaimiņvalstu tirgus: „Runāt par cenām ir neprognozējami, jau tagad ved no  Polijas kartupeļus, kur tos  iepērk par trīs centiem, taču pašizmaksa tiem ir ap astoņi centiem. To pašu pārpircēji prasa arī no zemniekiem, taču tas Latvijas zemniekam nav reāli. Tas, ka pastāv embargo un ar Krieviju kā lielu valsti mēs vairs nedraudzējamies, arī priekš biznesa nav labi.”

Kartupeļu novākšana šobrīd rit masveidā, un speciālisti prognozē, ka vietām šogad kartupeļu rakšana varētu turpināties arī oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti