Audzētāji par sausuma ietekmi uz kartupeļu ražu: sēt paniku gluži nevajag

Labības audzētāji jau prognozē, ka sausums varētu būt samazinājis gaidāmo ražu pat uz pusi, sausums ietekmējis arī lopbarības gatavošanu. Sausums daudzviet ietekmējis arī kartupeļus, bet audzētāji vēl neceļ paniku, jo sezona ir tikai pirmajā pusē, un spriež, ka gluži bez kartupeļiem šogad nepaliksim, bet kāda būs raža, būs atkarīgs no laikapstākļiem turpmāk.

ĪSUMĀ:

  • Arī laukos, kur nav lijis, mitrums zemē vēl turas, un "kartupeļi ir izturīgi".
  • Tomēr kartupeļu audzētāja Ligita pieļauj – rudenī kartupeļiem cena var kāpt.
  • Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība: kopumā kartupeļi vēl iztur.
  • Savienība: šobrīd situācija reģionos ir ļoti atšķirīga, jo daudzviet ir arī spēcīgi lijis.
  • Savienība: sēt paniku gluži nevajag, jo vēl ir sezonas pirmā puse.

 

Audzētāji par sausuma ietekmi uz kartupeļu ražu: sēt paniku gluži nevajag
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

"Kartupelis ir izturīgs, vairāk uztraucos par lopbarību"

Tirzas pagasta zemnieci Ligitu Zvirbuli Latvijas Radio satiek, kaplējam nezāles kartupeļu laukā. Lauks ir sauss, un arī kartupeļi, kas citkārt būtu jau ziedos, vēl ir mazi.

"Dabīgi, varēja būt lielāki, varēja! Arī, re kur, ir māls, nu tur ir tukšumiņš, citus gadus ap šo laiku mēs jau ēdām," saka saimniece.

Viņa stāsta, ka šajā pusē tāds kārtīgs lietus nav ilgu laiku bijis.

"Es ierakstu katru lietus lāsi dienasgrāmatā, jo man tas ir ļoti aktuāli! 4. jūnijā nolija man viens no pēdējiem laimīgajiem, nu, un tagad nolija aizvakar, mazs nekustīgs mākonītis skaisti nolija. Tā tik tiešām ir laimes spēle, kur būs, kur nē!" spriež Ligita.

Lai arī sausums ieildzis un lietus nav lutinājis, Ligita Zvirbule kaplējot rāda, ka dziļākā slānī vēl mitrums kaut cik ir.

"Pakasīsim! Viņa ir labi mitra, kartupelis ir izturīgs, ja viņš galīgi nav aizlaists, ja ir laba sēkla, neizkaltusi, nesaasnojusi, viņam spēks ir, jo apakšā zemē ir savs mitrums. Es uzskatu, ka šogad īstenībā ir labāki apstākļi kartupelim, es runāju par kartupeli, nekā bija pagājušo gadu. Mums īstenībā ir vismazāk lietus, bet kartupeļu dēļ es neuztraucos, es vairāk lopbarības pēc uztraucos," atzīst Ligita.

Bet saimniece arī neslēpj, ka rudenī kartupeļiem cena var kāpt.

Situācija reģionos ir ļoti atšķirīga

Latvijas Radio ar "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības" valdes priekšsēdētāju Aigu Kraukli apmeklēja arī vienu no laukiem Ungurpilī, kur kartupeļi tiek audzēti cietes ieguvei.

Lauks ir agri iestādīts, 27. aprīlī, un tas šī gada apstākļiem ir ļoti agri, un agrajam stādījumam kartupeļi nav lieli, "bet kopumā kartupeļi vēl iztur, jo viņam tas bumbulis ir salīdzinoši dziļi zem tās zemes", saka Kraukle.

Aiga Kraukle stāsta, ka šis kartupelim ir ļoti svarīgs laiks, jo veidojas bumbuļi, un tad nu ir vajadzīgs mitrums.

"Bumbuļu skaits ir ļoti atkarīgs no tā, vai augsnē tajā brīdī tas mitrums ir pietiekošs, ja tas mitrums nav pietiekošs – tas ir tas barības vielu transportētājs –, pietrūkst barības vielu un aizmetas daudz mazāk bumbuļu. Ļoti sāpīgi tas ir sēklaudzētājiem, nu nav jau labi tas arī pārtikas ražotājiem, ja viņiem tur aizmetas 4 un milzīgi izaug, ja vēlāk tas lietus uznāk, cietei vēl tā, vai viņi izaug lieli vai mazi, tas nebūtu tik sāpīgi, bet sēklai tas būs ļoti slikti, jo tur ir vajadzīgs bumbuļu skaits, jo nākamā gadā tu nestādi tonnas, bet bumbuļu skaitu uz hektāru, jo viņi milzīgāki, jo tev vairāk vajag, līdz ar to tā ir nauda," skaidro Kraukle.

Viņa arī vērtē, ka šobrīd situācija reģionos ir ļoti atšķirīga, jo daudzviet ir arī spēcīgi lijis, bet arī vietās, kur bagātīgu lietu vēl tikai gaida, satraukumam vēl nav pamata.

"Būs jau tie kartupeļi, tik traki jau nebūs, jo principā tam kartupelim, nu ne agrajiem, bet tiem pārējiem, vēl ir tik daudz laika, šobrīd mēs satraucamies par sausumu, bet

nu sēt paniku gluži nevajag, šobrīd mēs vēl nezvanām lielo zvanu, ka viss ir slikti un nebūs, jo vēl ir sezonas tāda pirmā puse," norāda Kraukle.

Toties saimniekiem, kuri kartupeļus audzē bioloģiski, un arī mazdārziņu īpašniekiem ir vēl viena problēma.

"Kartupeļi būs, vienīgais, ja mums pa priekšu nepasteigsies kolorado, jo viņu šogad ir īpaši daudz," atzīst Ligita.

Tātad gluži bez kartupeļiem šogad nepaliksim, bet kāda būs raža, to rādīs tas, kādi būs laika apstākļi turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti