Dienas ziņas

Skolēni profesionālajās skolās iepazīst arodus

Dienas ziņas

"Maija stafetes" Jelgavā - paaudžu tradīcija

Kārsavas novada jaunie uzņēmēji gūst pieredzi

Latgalē jaunieši aizvien vairāk iesaistās biznesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latgales reģiona jaunieši arvien biežāk iesaistās sava novada uzņēmējdarbības un dzīves kvalitātes uzlabošanā. Lai rosinātu jaunos uzņēmējus vēl aktīvāk izmantot vietējos resursus novada labklājības izaugsmē, Kārsavas novadā jau divus gadu garumā tiek atbalstītas esošo un topošo uzņēmēju idejas, kā arī veidots nodarbību cikls par radošumu, motivāciju un jaunu risinājumu izstrādi.

Kārsavas novadā maija mēnesis iesācies ar nodarbībām jaunajiem uzņēmējiem par  iespējām veicināt uzņēmējdarbības vides attīstību tieši Latgales reģionā. Latgalē šobrīd  perspektīvas nozares ir sociālā uzņēmējdarbība un latgaliešu identitāti raksturojošā viesmīlība, kultūra, vēsture un valoda, ir pārliecināta mācību kursa "Lai ko tu domā, domā CITĀDI" vadītāja  Vita Brakovska.

"Tieši latgaļu valoda ir identitāte. Otrs ir pagaidām mūsu vēl tīrā, sakārtotā, tīrā daba. Tas cilvēkiem patīk, klusums ir vērtība. Vienkāršība ir vērtība. Mēs esam noguruši no aplikācijām un mēs gribam vienkāršas lietas. (..) Lielajās pilsētās, kur cilvēki ir tikuši galā ar sākotnējām grūtībām, viņiem ir naudiņa ne tikai izdzīvošanai, bet arī dzīvošanai un izdzīvošanai. Viņi ir gatavi dalīties," saka biedrības "Zinis" vadītājs Vita Brakovska.

Viena no pērnā gada Kārsavas novada jauno uzņēmēju biznesa ideju projektu konkursa STEP UP laureātēm Lana Bļase papildināja radošās apmācības ar savu pieredzes stāstu par šūšasanas darbnīcas izveidi. "Es sāku strādāt 1. augustā un joprojām pasūtījumu ir ļoti daudz. Dažreiz sanāk tā, ka nevaru pieņemt pasūtījumus kādu laiciņu. (..) Pārsvarā es tagad nodarbojos ar apģērbu remontu," pauž Bļase.

Jaunieši atzīst, ka tieši līdzcilvēku piemērs un drosme ir tie faktori, kas motivē arī pašus apņemties realizēt savus mērķus. Piemēram, šobrīd jauniešu vidū arvien ievērojamāka kļūst vēlme lauksaimniecības jomu papildināt ar inovatīvu produkciju. "Savu domāšanas apvārsni  paplašināt. Līdz ar to rodas jaunas, pavisam citādas un oriģinālas idejas un pieeja pavisam savādāka, kā realizēt to savu plānu. Tas bija tiešām ļoti vērtīgi. (..) Mēs šobrīd domājam vairāk tieši par lauksaimniecību. Un par eko preču, ekskluzīvu eko preču ražošanu," atzīst Kārsavas novada Malnavas pagasta iedzīvotāja Santa Krilovska.

Pozitīvi noskaņots ir arī latgalietis Raivis Zigorskis. "Lauku cilvēkiem tas varbūt dod vairāk stimula, ka viņi var! Viņi vēl pasniedz tos piemērus, kas ir bijuši, no kā ir izdomājuši kādu ģeniālu ideju. Tas dod lielu motivāciju tam. Un tad tu galu galā vari sākt savu biznesu," nosaka Zigorskis.

Lai rosinātu jauniešus vēl aktīvāk iesaistīties uzņēmējdarbībā, jauno uzņēmēju biznesa ideju konkruss "STEP UP!", kā arī radošās darbnīcas Kārsavas novadā rit jau otro gadu pēc kārtas un to kopējo finansējumu veido 5000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti