Dienas ziņas

Ādaži, Mārupe un Ķekava kļūst par pilsētām

Dienas ziņas

Latvijas Dabas muzejā izstāde "Rožu dārzs"

Kuldīgas novadā gatavojas jaunajai apkures sezonai

Kuldīgas novadā gāzes katlumājas steidz pielāgot citiem kurināmā veidiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kuldīgas novadā, gatavojoties jaunajai apkures sezonai, meklē lētākas apkures iespējas. Novadā izmanto dažādus kurināmā veidus, tāpēc arī tarifi atšķiras – no zemākajiem valstī līdz pat augstiem. Visgrūtākā situācija ir Skrundā un Rudbāržos, kur tiek izmantota dabasgāze. Pēc ilgiem aprēķiniem un diskusijām nākamajā apkures sezonā dabasgāzes vietā stāsies pat trīs dažādi kurināmo veidi.

Centralizētās apkures nodrošināšanai Skrundā un Rudbāržu centrā jau daudzus gadus tiek izmantota dabasgāze.

“Šis gāzes katls ir īstenībā dabasgāzes katls, pilnīgi jauns. Strādājis tikai vienu sezonu, jo iepriekšējais bija nogājis 20 gadus, kurš bija daudz bojāts, daudz pārtaisīts, daudz metināts. Tad, kad mēs to iegādājāmies, mēs, protams, nevarējām zināt, ka būs tāda krīze,” pastāstīja Skrundas komunālās saimniecības siltumapgādes speciālists Guntars Stepiņš.

Neziņa, vai gāze būs pieejama un par kādu cenu, likusi domāt par alternatīvām iespējām. Siltums Skrundā un Rudbāržu tiek nodrošināts no deviņām katlu mājām.

Uzņēmums “Skrundas komunālā saimniecība” ir iesaistījies projektā, kurā plāno vienu katlumāju Rudbāržos un divas (apvienojot) Skrundā piemērot apkurei ar šķeldu. Tomēr tas prasa vairāk laika, tāpēc kā pagaidu risinājums uz rudeni šajās vietās būs propāna gāzes apkure. Pārējās katlumājas tiks piemērotas granulām, bet bērnudārza apkurei siltumsūknis tiks miksēts ar granulu katlu.

“Jā, ir ļoti daudz darba. Strādāsim ar trīs kompānijām, kas to vienlaicīgi darīs, jo viena to nevar uzspēt. Ļoti ceru, ka viņi paspēs visu sagatavot, uzstādīt un mēs varēsim palaist,” pastāstīja SIA “Skrundas komunālā saimniecība” valdes loceklis Sandis Japēņins.

Ar visām šīm izmaiņām apkures izmaksas būs lielākas, tomēr tas būs lētāk nekā apkure ar dabasgāzi. Uzņēmuma vadītājs aplēsis, ka pēc izmaiņām tarifs varētu būt aptuveni 130 eiro par megavatstundu bez pievienotā vērtības nodokļa (PVN), savukārt, paliekot pie dabasgāzes, tie būtu 200 eiro.

Dārgāk par siltumu būs jāmaksā arī Kuldīgā un pagastos, kur ir šķeldas apkure. Līdz šim tur bijis viens no lētākajiem tarifiem Latvijā. “Iesniedzām tarifa paaugstinājumu regulatorā, par 25% plānojam augstākas izmaksas uz nākamo gadu, tie aptuveni būs 66 eiro,” pastāstīja SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš.

Pašlaik pie biomasas koģenerācijas stacijas slejas jo augsti iepirktās šķeldas krāvumi. Tie ir aptuveni 10% no sezonā nepieciešamās. Citus gadus uzņēmums centās vasarā iekrāt aptuveni 30% no nepieciešamā apjoma, bet šovasar centīsies līdz pat 50%. To atļauj ap katlumājām esošā platība.

Šķeldas krāvumi Kuldīgas novadā, 2022.gada jūlijs.
Šķeldas krāvumi Kuldīgas novadā, 2022.gada jūlijs.

Aniņš atzina, ka šajā grūtajā situācijā lieti noder ar šķeldas ražotājiem izveidotās ilgtermiņa attiecības, kas dod garantijas arī šobrīd, ka šķeldu piegādās. Cena gan ir divreiz augstāka un ar katru nedēļu turpina pieaugt.

“Ja mēs gribam iepirkt lētāk jau šobrīd, tad mēs slēdzam īstermiņa līgumu, kas neuzliek saistības uzņēmējiem uz vasaru,” pastāstīja “Kuldīgas siltumtīkli”.

Kuldīgas novada pašvaldībā atzina, ka apkures izmaksas ir neprognozējams pieaugums budžetā. Šī iemesla dēļ jau bijis jāpalielina budžeti pašvaldības iestādēm.

“Tas skar ikvienu mūsu iedzīvotāju. Lielākā daļa iedzīvotāju ir pieslēgti centrālajai apkurei. Tie, kas nav, viņiem ir malka. Ir signāli no uzņēmējiem, kuri piegādā šo malku Kuldīgā, ka ir grūtības norēķināties. Ja iedzīvotājs nevar samaksāt, tad nāk uz pašvaldību, lūdz palīdzību, un tas caur pabalstiem ir jākompensē,” skaidroja Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts.

Šobrīd Kuldīgas novadā atšķiras tarifi par apkuri – pagaidām izlīdzinātie tarifi saglabājušies iepriekšējo novadu teritorijās.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un Rietumu vērstām sankcijām pret agresoru kāpušas dabasgāzes cenas, kā arī Eiropā iezīmējies mērķis mazināt atkarību no Krievijas energoresursiem.

Gāze ir nozīmīgs energoresurss apkurei mūsu reģionā. Latvijā siltuma tarifi dažādās apdzīvotās vietās ir krasi atšķirīgi.

Lai mazinātu slogu iedzīvotājiem, nākamajā apkures sezonā valsts plāno segt pusi no siltumapgādes izmaksu sadārdzinājuma gan centrālās apkures saņēmējiem, gan tiem, kas apkurei izmanto elektrību, gāzi un granulas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti