Dienas ziņas

Vidzemē nozog mežizstrādes tehniku

Dienas ziņas

"Dzīvesprieks" dzīvo, pateicoties zviedru atbalstam

Krievijai domātās ES sankcijas Latvijai var maksāt 10% IKP

Krievijai domātās ES sankcijas Latvijai var maksāt 10% IKP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 2 mēnešiem.

Ja Eiropas Savienība (ES) iedarbinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju un tā atbildēs ar pretpasākumiem, Latvija sliktākajā gadījumā var zaudēt desmito daļu no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ekonomikas un ārlietu eksperti gan mierina, ka šāds scenārijs pagaidām ir maz ticams. Tomēr Latvijai jebkurā gadījumā jārēķinās, ka Krievija kā ārējas tirdzniecības partneris šogad dos arvien mazāku pienesumu mūsu tautsaimniecībā.

Tā dēvētā trešā sankciju pakete, ko ES varētu vērst pret Krieviju, ja Maskva nemitēsies apdraudēt Ukrainu, nonākusi arī Latvijas parlamentāriešu darba kārtībā. Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien slēgtā sēdē uzklausīja Ekonomikas ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvjus par iespējamo sankciju ietekmi.

Ārējā tirdzniecība ar Krieviju apstātos, visvairāk ciestu autopārvadātāji, dzelzceļš un ostu bizness, kam 70% ienākumu nāk no Krievijas. Kopumā ar citām nozarēm valsts varētu  piedzīvot tautsaimniecības sarukumu par 10%, kas ir aptuveni puse no tā, kas pieredzēts ekonomiskās krīzes laikos 2009. gadā.

Tie ir sliktākie scenāriji, kas, cerams, neiestāsies, taču mums jābūt gataviem, jo Maskavas uzvedība ir grūti prognozējama,” saka Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš („Vienotība”).

Ārlietu ministrijā uzskata, ka šobrīd esot pāragri spekulēt, vai Latvija būs starp valstīm, kas no Krievijai veltītajām sankcijām cietīs visvairāk. Vismaz pagaidām neesot vērts spriest par kompensācijām, kuras varētu prasīt Briselei.

Runājot par kompensācijām, tas būs jau soli pirms Trešā pasaules kara, un tad jau būs pavisam cita runa. Pagaidām domāt, ka mēs cietīsim kaut kādus neatgriezeniskus zaudējumus, kurus vajadzētu kompensēt, par to runas nav,” piebilst Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Eduards Stiprais.

Viņš atgādina, ka jau šobrīd Krievijas ekonomikā vērojamas stagnācijas pazīmes, līdz  ar to ienākumi no ārējās tirdzniecības sarūk arī bez īpašām sankcijām. Tādējādi uzņēmumiem, kas strādā austrumu kaimiņvalsts tirgū, jau šobrīd jādomā, kā pārorientēt biznesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti