Panorāma

Šogad – bez blīkšķiem un ugunspuķēm?

Panorāma

Eksperti: Jaungada uzrunās pietrūka emociju

Lielbritānija vairs nav Eiropas Savienībā

Kravas auto plūsma starp Lielbritāniju un ES pēc breksita gana raita

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielbritānija piektdien, 1. janvārī, pametusi Eiropas muitas ūniju un vienoto tirgu. Pieaugušā birokrātisko procedūru apjoma dēļ gaidāms, ka robežpunktos varētu veidoties rindas, radot kavēšanos. Tomēr pēcsvētku laika, tehnoloģisko risinājumu dēļ, kā arī tādēļ, ka uzņēmumi jau laikus sagādājuši savās noliktavās krājumus, liela kravas automašīnu plūsma starp abām pusēm piektdien nav novērojama.

Kravas auto plūsma starp Lielbritāniju un ES pēc breksita gana raita
00:00 / 03:29
Lejuplādēt
Plkst.23 pēc Lielbritānijas laika nozvanot "Bigbenam", valsts pabeidza savu izstāšanās ceļu no Eiropas Savienības (ES), pametot muitas ūniju un vienoto tirgu. Tas nozīmē, ka pirmo reizi vairāku desmitgažu laikā uz savstarpējām robežām atgriezušās muitas pārbaudes. Tādēļ neskatoties uz tikko noslēgto brīvās tirdzniecības līgumu, robežpunktos tiek sagaidītas rindas un kavēšanās, ko izraisīs pieaugušais birokrātisko procedūru apjoms. Tomēr milzīgās kravu automašīnu rindas Francijā veidojās jau krietni pirms 31. decembra, jo uzņēmumi pirms pēcbreksita pārejas perioda beigām steidza papildināt savus krājumus, un tūkstošiem autovadītāju uz robežas iesprūda arī vairāku Eiropas valstu noteikto ceļošanas ierobežojumu dēļ.

Vietējie mediji ziņo, ka šī nakts ostas pilsētās abās pusēs pagājusi mierīgi. Neilgi pirms 2021. gada vairāki simti kravas automašīnu šķērsoja Franciju, dodoties uz Lielbritāniju pa tuneli, bet vēl vairāki desmiti Lamanša jūras šaurumu šķērsoja ar prāmjiem. Šoferis no Bulgārijas Slavi Ivanovs Šumeikovs bija viens no pirmajiem, kurš 1.janvārī no Francijas ieradās Lielbritānijas ostas pilsētā Folkstounā.

"Lieliski! Esmu ļoti priecīgs būt pirmais, pats pirmais šoferis. Ne tikai pirmais Jaunajā gadā, bet pirmais breksita šoferis.

Nu, jūs jau zināt – jauns sākums Lielbritānijai (..)," sacīja šoferis no Bulgārijas. 

Savukārt šoferis Viktors no Ukrainas bija viens no pirmajiem, kurš 1. janvārī no Lielbritānijas ieradās Francijā. "Mani kolēģi Anglijā apsveica mani ar to, ka es būšu pirmais šoferis, kuram šeit jāpiekrauj treileris."

Par nelieliem kavējumiem vai sarežģījumiem gan ir ziņas. Piemēram, sešas kravas, kas ceļoja no Velsas uz Īriju, nācies nodot atpakaļ nepareizi nokārtotu dokumentu dēļ. Šādi sarežģījumi tuvākajā laikā nekur nezudīs, un tie kļūs biežāki, pieaugot transporta plūsmām. Tomēr kopumā arī dienas laikā būtiska aizkavēšanās un liela plūsma no un uz Lielbritāniju Lamanša jūras šaurumā un tunelī zem tā nav novērojama.

Francijas amatpersonas norādījušas, ka traucējumus uz robežas Francijas ziemeļos esošajā ostas pilsētā Kalē mazina tā dēvētais "viedās robežas" risinājums. Proti, pārvadātājiem ir iepriekš jāievada informācija par kravu tiešsaistē, uz robežas veicot tikai ātru skenēšanu. Kad tas ir izdarīts, kravas automašīnām tiek dota zaļa vai sarkana gaisma, vai arī oranža, pakļaujot kravu papildu pārbaudēm.

Plūsma šobrīd ir mazāka gan tādēļ, ka ir pēcsvētku laiks, gan jau iepriekš pieminētā iemesla par preču uzkrāšanu dēļ.

Kalē ostas prezidents Žans Marks Piseso ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka darbinieki jūtas mierīgi par jauno kārtību, jo tikuši labi instruēti un gatavojoties 1. janvārim ostā investēti 13 miljoni eiro. Viņš sacījis, ka nožēlo breksitu, bet nebaidās no tā. 70% tirdzniecības starp Lielbritāniju un ES notiek tieši caur Francijas Kalē un Denkerkas ostām, dienā tur vidēji apkalpojot 60 000 pasažieru un 12 000 kravas automašīnu.

KONTEKSTS:

Lielbritānija Jaungada naktī pameta Eiropas muitas ūniju un vienoto tirgu. Lai gan juridiski Lielbritānija ES bloku pameta jau 2020. gada 31. janvārī, līdz šim faktiski nekas daudz nebija mainījies, jo turpinājās pēcbreksita pārejas periods. Tā laikā starp Londonu un Briseli norisinājās smagas sarunas par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu, kuru pašā Ziemassvētku priekšvakarā beidzot izdevās noslēgt un 30. decembrī arī abām pusēm parakstīt. 

Dodoties uz Lielbritāniju, ES pilsoņiem būs jārēķinās ar papildu nosacījumiem. Piemēram, bloka pilsoņiem vairs nebūs automātisku tiesību ilgstoši uzturēties un strādāt Lielbritānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti