KP: Rīgas domes regulējums kropļo taksometru tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas pašvaldības saistošie noteikumi attiecībā uz taksometru sniedzējiem ierobežo mazo uzņēmēju spēju vienlīdzīgi piedāvāt savus pakalpojumus un konkurēt Vecrīgas teritorijā, norāda Konkurences padome (KP).

Atbilstoši līdzšinējai kārtībai taksometru pakalpojumu sniedzējiem Rīgā nepieciešams saņemt pašvaldības izsniegtu licenci. Licence dod iespēju pakalpojumus piedāvāt visā pilsētas teritorijā, tomēr pērn Rīgas dome noteica ierobežojums – lai pārvadātājs taksometru pakalpojumus varētu sniegt Vecrīgā, papildus nepieciešams iegūt pašvaldības atļauju. Par šādu atļauju dome ir noteikusi pašvaldības nodevu – 300 eiro gadā vienam pārvadātājam, neatkarīgi no tā rīcībā esošā automašīnu skaita.

Rīgā nedaudz vairāk kā 94% pārvadātāju pakalpojums sniedz, izmantojot vienu līdz desmit automašīnas. Tikmēr pieci procenti pārvadātāju tirgū darbojas ar 11 līdz 50 automašīnām, savukārt virs 50 automašīnām – nedaudz mazāk kā viens procents pārvadātāju.

Tādējādi KP uzsver – nodevas piemērošana šādā kārtībā ir diskriminējoša un rada konkurences barjeras pakalpojumu sniegšanai Vecrīgā, kā arī palielina finansiālo slogu uz pakalpojumu pašizmaksu tiem pārvadātājiem, kas tirgū darbojas ar mazāku autoparku.

KP jau iepriekš esot aicinājusi Rīgas domi un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju (VARAM) pievērst uzmanību šiem pašvaldības saistošajiem noteikumiem un tos mainīt. Pēc saistošo noteikumu izvērtēšanas arī VARAM Rīgas domei nosūtīja vēstuli, tostarp lūdzot izvērtēt, vai izdoto noteikumu dēļ netiks ierobežota patērētāju pārvietošanās un izvēles brīvība Vecrīgas teritorijā.

KP neiebilst pret šādas nodevas ieviešanu, ko pašvaldība ir tiesīga noteikt īpaša režīma zonā, kas šajā gadījumā ir Vecrīga.

Taču KP iebilst pret netaisnīgu nodevu piemērošanu, kas ierobežo mazo uzņēmēju spēju vienlīdzīgi piedāvāt savus pakalpojumus attiecībā pret lielākiem tirgus dalībniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti