Konkurences padome: Tiesa apstiprina «Rīgas satiksmes» iesaisti nanoūdens lietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Administratīvā apgabaltiesa 20. aprīlī atstāja spēkā Konkurences padomes (KP) lēmumu, ar kuru pērn konstatēta SIA “Rīgas satiksmes” un sešu uzņēmumu aizliegta vienošanās rīkotajās cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi jeb nanoūdens lietā, par ko uzņēmumam piemērots sods 2,4 miljonu eiro apmērā.

Šis bija pirmais lēmums, kurā KP konstatēja rupjus pārkāpumus paša pasūtītāja – SIA “Rīgas satiksme” – darbībā, jo uzņēmums veicināja karteli savās cenu aptaujās, paziņojumā medijiem norādīja KP.

Konkurences padome 2019. gadā konstatēja, ka seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņoja piedāvājumus divās SIA “Rīgas satiksme” rīkotajās cenu aptaujās, kas īstenotas no 2012. līdz 2014. gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 000 eiro un kuru mērķis bija nano tehnoloģiskās ķīmijas piegāde.

Padome lēmumā konstatēja, ka gan pasūtītāja – SIA “Rīgas satiksme” – amatpersona, gan seši kartelī iesaistītie pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju.

Pretendenti apzinājās gan iesaistīšanos aizliegtajās darbībās, gan to konkurenci imitējošu raksturu. Savukārt pasūtītāja iesaisti karteļa veicināšanā apstiprina arī tas, ka pretendenti bija informēti par dalību cenu aptaujās, vēl pirms tās bija izsludinātas.

Padomes Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs paziņojumā medijiem norādīja, ka “Konkurences padomes lēmums ir zīmīgs ar to, ka līdz ar karteļa dalībniekiem sodīta arī pašvaldības kapitālsabiedrība, kas rīkoja cenu aptauju un aktīvi iesaistījās karteļa īstenošanā. Administratīvās apgabaltiesas spriedums ir pozitīvs apliecinājums konkurences tiesību piemērošanas attīstībai tik aktuālā jautājumā kā publisko līdzekļu tiesisks un efektīvs izlietojums iepirkumos.”

KONTEKSTS:

Konkurences padome konstatēja, ka 6 uzņēmumi "Rīgas satiksmes" īstenotās cenu aptaujās saskaņoja piedāvājumus un vienojās par uzvarētāju. Cenu aptaujas rīkotas par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi "Rīgas satiksmei", līgumu summa – vairāk nekā 800 000 eiro. Galveno lomu šajā lietā spēlējusi "Rīgas satiksmes" amatpersona; pašvaldības uzņēmumam lielākais sods – 2,4 miljoni eiro.

No pretendentiem naudas sods tikai SIA "Sava arhitektūra" – 700 eiro apmērā; pārējie pieci karteļa dalībnieki likvidēti.

"Rīgas satiksme" sodu uzskatīja par nepamatotu un to apstrīdēja tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti