Konkurences padome pērn piemērojusi sodus 253 725 latu apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pērn Konkurences padome (KP) kopumā ir pieņēmusi 51 lēmumu. Ar 12 no tiem tika konstatēti konkurences tiesību pārkāpumi, par kuriem kopumā piemēroti sodi 253 725 latu apmērā, teikts KP sagatavotajā 2012.gada publiskajā pārskatā.

Astoņos gadījumos Konkurences padome piemēroja naudas sodus par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpumiem kopumā 6680 latu apmērā. Sodītie uzņēmumi vai nu nav snieguši informāciju, vai snieguši nepatiesus datus, vai arī nav pildījuši Konkurences padomes lēmumu un amatpersonu likumīgas prasības.

Pagājušā gada laikā par Konkurences likuma un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpumiem valsts budžetā ieskaitīti KP iepriekšējo un arī 2012.gada laikā piemērotie naudas sodi 896 806,09 latu apmērā.

Līdz 2012.gada beigām nav samaksāti KP uzliktie naudas sodi 8 452 704,29 latu apmērā - nav beidzies to nomaksai atvēlētais laiks, ir sākta lēmuma par naudas soda uzlikšanu piespiedu izpilde, kuru veic zvērināts tiesu izpildītājs, vai arī lēmums ir pārsūdzēts un rit tiesvedība.

Tāpat 2012.gadā KP noslēdza uzraudzības 12 tirgos. Uzraudzības iestādei ļāva gan izstrādāt priekšlikumus attiecīgo nozaru pārraugošajām institūcijām, gan iegūt informāciju par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Desmit no pērn atklātajiem bijuši smagākie Konkurences likuma pārkāpumi - aizliegtas vienošanās vai dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, teikts KP pārskatā.

Pagājušajā gadā ir notikušas 48 tiesas sēdes, kurās skatīti pārsūdzētie KP lēmumi. 2012.gadam beidzoties, par KP pieņemtajiem lēmumiem tiesvedībā atradās 34 lietas.

Starp būtiskākajiem pērn pieņemtajiem tiesas spriedumiem minams Augstākās tiesas Senāta spriedums, ar kuru atstāts spēkā KP 2009.gada lēmums par nepaziņotu apvienošanos sodīt AS "Sentor Farm aptiekas". Savā spriedumā tiesa atzina, ka par apvienošanās īstenošanu nav jāuzskata vienīgi aptiekas licences iegūšana, ja pastāv citi pierādījumi, kas liecina, ka viens uzņēmums ir ieguvis kontroli citā uzņēmumā.

Tāpat būtisks ir arī Administratīvās apgabaltiesas spriedums noraidīt SIA "Preiss" prasību atcelt KP 2011.gadā pieņemto lēmumu sodīt SIA "Terra Serviss" un SIA "Preiss Agro" par aizliegtu vienošanos. Atzīstot KP lēmumu par tiesisku un pamatotu, tiesa atbalstīja iestādes rīcību, maksātnespējīgajai SIA "Preiss Agro" naudas sodu piemērojot solidāri ar tās mātessabiedrību SIA "Preiss", jo SIA "Preiss" kā SIA "Preiss Agro" īpašniece varēja kontrolēt savas meitassabiedrības lēmumu pieņemšanu. Tiesai nostiprinot solidārās atbildības principa izmantošanu, tiek stiprināta tirgus dalībnieku atbildība par konkurences tiesību pārkāpumiem, attiecīgi motivējot šādus pārkāpumus nepieļaut, norādīts KP pārskatā.

Starp aizliegtajām vienošanām bijuši gan gadījumi, kad uzņēmumi cenšas ierobežot savu konkurentu iespējas darboties tirgū, gan tirgu sadale un cenu līmeņa fiksēšana par sliktu patērētājiem, gan arī gadījums, kad vienošanās aizliegumu pārkāpuši publiska iepirkuma pretendenti.

Attiecībā uz smagāko konkurences pārkāpumu - vienošanās aizlieguma pārkāpumu un dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas - atklāšanu un novēršanu pērn pieņemti kopumā 32 lēmumi un ar desmit no tiem tika konstatēti pārkāpumi, tādējādi kopumā sodīti 11 uzņēmumi un tiem piespriesti naudas sodi 209 032,26 latu apmērā.

Savukārt dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana izpaudusies kā cenšanās ierobežot citu uzņēmumu iespējas darboties tirgū un diskriminējoša attieksme pret sadarbības partneriem. Pērn pirmo reizi, kopš Konkurences likumā ietverts īpašs regulējums, KP ar lēmumu konstatēja, ka tirgus varu mazumtirdzniecībā ļaunprātīgi izmantojis nepārtikas preču mazumtirgotājs - AS "Drogas".

Lielo mazumtirdzniecības ķēžu un to piegādātāju attiecību regulējums Konkurences likumā tika ietverts 2008.gadā, un iepriekš šī regulējuma pārkāpumi konstatēti tikai pārtikas un ikdienas patēriņa preču tirgotāju SIA "Rimi Latvia" un SIA "Maxima Latvija" darbībās. Lēmumā ietvertais AS "Drogas" pārkāpuma būtības apraksts ļauj ražotājiem un piegādātājiem, kas ikdienā saskaras ar pārmērīgu lielo mazumtirgotāju spiedienu, salīdzināt savu pieredzi ar lēmumā aprakstīto un izmantot to sarunās ar tirgotāju vai lemt par vēršanos KP, teikts pārskatā.

Pagājušajā gadā KP pieņēma 15 lēmumus par iespējamu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. No tiem četri lēmumi bijuši par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, viens par lietas izpētes izbeigšanu un astoņi - par lietas neierosināšanu. Divos gadījumos pieņemts lēmums izbeigt lietas izpēti pēc tam, kad no uzņēmuma saņemta rakstveida apņemšanās pārtraukt pārkāpumu un novērst tā radītās sekas.

Par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu naudas sodu kopumā 105 114,26 latu apmērā KP piemērojusi četrām komercsabiedrībām. Savukārt vienam uzņēmumam piemērots sods 18 967,75 lati par dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgu izmantošanu.

Trijos no pērn konstatētajiem pārkāpumu gadījumiem dominējošie uzņēmumi, izmantojot savu tirgus varu, centušies ierobežot citu uzņēmumu iespējas darboties tirgū. Tā kuģu radīto naftas atkritumu attīrīšanas uzņēmums Rīgas brīvostā SIA "Eko osta" nepamatoti atteica sadarbību SIA "Corvus Company", izslēdzot to no kuģu radīto naftas atkritumu savākšanas tirgus Rīgas brīvostā.

SIA "Forum Cinemas" ļaunprātīgi izmantoja savu tirgus varu, lai gūtu konkurences priekšrocības kinofilmu izplatīšanas tirgū, bet Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumam SIA "Ūdeka" ierobežoja citu uzņēmumu iespējas sniegt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojumus.

Savukārt VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" pārkāpa likumu, bez objektīva pamatojuma lidsabiedrībai "Ryanair" piemērojot ievērojami zemāku maksu par lidostas pakalpojumiem nekā lidsabiedrībai "airBaltic".

Pērn tika izbeigta tiesvedība par 13 pārsūdzētiem KP lēmumiem, turklāt visos gadījumos spēkā stājās KP lemtais, norādīts KP pārskatā.

Patlaban KP izpētē ir 32 lietas, un 20 no tām tiek vērtēti tieši smagākie Konkurences likuma pārkāpumi - tiek pārbaudīts, vai uzņēmumi nav aizliegti vienojušies.

Kā 2013.gada prioritāti izvirzot cīņu ar smagākajiem konkurences tiesību pārkāpumiem, KP paredzējusi stiprināt prevencijas darbu, pilnveidot normatīvo regulējumu, tostarp lai uzņēmumiem neļautu izvairīties no uzliktā soda izpildes, kā arī lai cietušajiem ļautu vieglāk īstenot zaudējumu piedziņu, teikts pārskatā.

Īpaša uzmanība 2013.gadā tiks pievērsta uzņēmumu rīcībai eiro ieviešanas kontekstā, lai nepieļautu mākslīgu preču un pakalpojumu sadārdzināšanu valūtas maiņas aizsegā. Savukārt tirgus uzraudzības plānotas tirgos, kuros ilgstoši pastāvējuši dabīgie monopoli, tirgos, kas būtiski ietekmē mājsaimniecību ikdienas izdevumus, tirgos, kuros tiek veiktas vai ir nepieciešamas nozares normatīvā regulējuma izmaiņas, pašvaldību rīkotajos publiskajos iepirkumos un citos.

Tāpat KP paredzējusi turpināt darbu pie iestādes veiktspējas uzlabošanas, pilnveidojot darba organizāciju un personālvadību un stiprinot starptautisko sadarbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti