Ķīna gatavojas ieguldīt naudu Junkera investīciju plānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ķīna varētu kļūt par pirmo valsti ārpus Eiropas Savienības (ES), kas ieguldīs tā dēvētajā Junkera investīciju plānā. Par to pēc vizītes Ķīnā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens. Pagaidām konkrēta summa netiek atklāta, tomēr, visticamāk, tie varētu būt vairāki desmiti miljoni eiro. Tiek plānots, ka fonda kopējais apmērs sasniegs 315 miljardus eiro.

Ķīna gatavojas palielināt savu ieguldījumu apmēru Eiropā. Tādēļ jaunais Eiropas Stratēģisko investīciju fonds, kas ir pazīstams arī kā Junkera investīciju plāns, varētu būt viens no veidiem, kā tas tiktu darīts. Tomēr nedz precīzs investīciju apjoms, nedz tas, kā tieši Ķīnas investori varētu iesaistīties jaunajā Eiropas fondā, pagaidām vēl nav skaidrs. Tā pēc atgriešanās no Ķīnas trešdien sacīja Katainens.

"Ķīna ir izteikusi principiālu apņemšanos. Par tehniskās detaļām, tostarp par piemērotākiem projektu veidiem un mehānismiem, mēs vienosimies ciešā sadarbībā ar Ķīnas varas iestādēm. Viens no taustāmiem sarunu iznākumiem ir lēmums par darba grupas izveidi. Tā apvienos Eiropas Komisijas, Ķīnas un Eiropas Investīciju bankas pārstāvjus un mēģinās saprast, kāds ir piemērotākais mehānisms vai platforma Ķīnas investīcijām Eiropā. Un mums būtu jāpabeidz šis darbs līdz gada beigām," sacīja EK priekšsēdētāja vietnieks.

Līdz šim līdztekus EK arī vairāku ES valstu valdības ir paziņojušas, ka ieguldīs naudu šajā fondā. Pārsvarā tas tiek darīts caur valdībām piederošajām investīciju bankām. Tā politiķi mēģina nodrošināt, ka šī nodokļu maksātāju nauda tiek investēta projektos, kas atrodas viņu valstī.

Tomēr Ķīnas iesaistei ir jāmeklē citi risinājumi. Katainens apgalvo, ka šīs Āzijas valsts investori esot īpaši ieinteresēti ieguldīt transporta infrastruktūras projektos, kā arī mazā un vidējā biznesa attīstībā. Stratēģisko investīciju fonds varētu arī radīt jaunu veidu, kā ieguldīt Eiropā, nepārpērkot esošos uzņēmumus.

Ķīnas vadība lēmumu palielināt investīcijas Eiropā ir nosaukusi par ārkārtīgi nozīmīgu. Tas ir būtiski arī Ķīnas ekonomikai, kuras izaugsmes tempi palēninās.

Pēc sarunām ar Āzijas investoriem Katainens arī uzsvēra, ka Eiropas centieni reformēt ekonomiku ar mērķi padarīt to konkurētspējīgāku nav palikuši nepamanīti.

"Kā jūs zināt, mēs esam diezgan stingri iestājušies par fiskālo noteikumu ievērošanu. Bet tagad Eiropas Komisija ir nedaudz mainījusi uzsvaru, pievēršot lielāku uzmanību ekonomikas struktūrai. Mēs vairs nerunājam tikai par deficītu un parāda apjomu, jo tie pārsniedz robežu strukturālu problēmu dēļ," teica Katainens.

Līdztekus tam turpinās arī Stratēģisko investīciju fonda vadības atlase, ap ko kuluāros virmo daudz intrigu.

Eiropas Parlaments (EP) mēģina palielināt savu lomu vadības atlasē, rīkojot neformālas uzklausīšanas, lai gan tādas noteikumos nav paredzētas. Tas ir izraisījis pārmetumus par to, ka parlamenta Ekonomikas un monetāro lietu komitejas vadītājs Roberto Gualtjeri mēģina iebīdīt savu tautieti itāli Alessandro Čarano fonda vadītāja vietnieka amatā. Kritiķi saka, ka līdz ar to Gualtjeri cerot, ka vairāk naudas no fonda aizies projektiem Itālijā.

Jau vēstīts, ka ar pārliecinošu balsu vairākumu – vairāk nekā 460 deputātu balsīm – EP jūnija beigās atbalstīja tā dēvēto Junkera investīciju plānu, kas paredz aptuveni 315 miljardu eiro iepludināšanu ES ekonomikā. Vienošanās par šo plānu bija viena no Latvijas prezidentūras Eiropas padomē prioritātēm.

Atbilstoši plānam, lielākā daļa no šīs summas – ap 240 miljardiem eiro – tiks ieguldīti ilgtermiņa investīcijās, bet aptuveni 75 miljardi tiks ieguldīti mazajos un vidējos uzņēmumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti