Ķīna apturējusi Lietuvas liellopu gaļas, piena un alus importu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ķīna ir apturējusi Lietuvas liellopu gaļas, piena produktu un alus importu. Par to Lietuvai paziņojusi Ķīnas galvenā muitas pārvalde, kā iemeslu minot dokumentu trūkumu. Lietuvas varas iestādes šādu rīcību sauc par dīvainu, jo Ķīna nekad iepriekš par dokumentu vai informācijas trūkumu nav sūdzējusies. Visticamāk, ka šis ir kārtējais solis abu valstu strīdā par Taivānas pārstāvniecības atvēršanu Viļņā.

Lietuvas preces Ķīnas muitas sistēmā nav iespējams deklarēt jau kopš pagājušā gada decembra, taču šī ir pirmā reize, kad Pekina par to paziņojusi oficiāli. Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests gan noraida apsūdzības, apgalvojot, ka tas nevarētu būt saistīts ar dokumentiem, jo Lietuva sniegusi visu nepieciešamo informāciju, turklāt saņēmusi pozitīvus rezultātus pēc nozares audita.

Kā ceturtdien, 10. februārī, paziņojusi Lietuvas Ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite, valdība ir gatava piedāvāt skartajiem uzņēmumiem aizdevumus uz izdevīgiem noteikumiem, taču tie ir tikai pagaidu pasākumi.

Pēc ministres vārdiem, Lietuvas precēm jebkurā gadījumā būs nepieciešams meklēt jaunus noieta tirgus, vienlaikus cenšoties atrisināt arī domstarpības ar Ķīnu.

Armonaite arī uzsvērusi, ka lielu potenciālu varētu solīt citu Austrumāzijas valstu tirgus, taču politiķiem ir aktīvāk jāiesaistās to atrašanā. Tieši tāpēc ministrija sola dubultot par ekonomiskiem jautājumiem atbildīgu personu skaitu ārvalstīs.

Pagājušajā gadā Ķīna no Lietuvas importēja 775 tonnas liellopu gaļas.

KONTEKSTS:

Kopš Taivānas pārstāvniecības atvēršanas 2021. gada jūlijā Ķīnas un Lietuvas diplomātiskās attiecības ir pasliktinājušās un Lietuvas eksporta preces tiek apturētas uz Ķīnas robežas. Pēc vairākiem politiskiem strīdiem pēdējos divos gados Ķīna ierobežojusi arī Austrālijas eksportu.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis trešdien, 9. februārī, vizītē Kanberā aicinājis līdzīgi domājošas valstis pretoties Ķīnas "ekonomiskajiem spaidiem". Atklājot pirmo Lietuvas vēstniecību Austrālijā, Landsberģis norādīja, ka Lietuva un Austrālija nebūs vienīgās valstis, pret kurām vērsusies Ķīna.

Par Ķīnas īstenotajiem ierobežojumiem Lietuvas precēm Eiropas Savienība (ES) iesniegusi sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti