Rīta Panorāma

Intervija ar Edvīnu Bērziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Andreju Elksniņu

Intervija ar Baibu Vītoliņu

Kampaņā aicinās aizņemties atbildīgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atklāj izglītojošu kampaņu “Atbildīga aizņemšanās – redzi parādam cauri!”. Dati rāda, ka tieši augustā tā dēvētos nebanku kredītus ņem visvairāk. Un kampaņas mērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību uz atbildīgu aizņemšanos un veicināt sabiedrības finanšu pratību.

Kampaņā aicinās aizņemties atbildīgāk
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

Saskaņā ar nebanku kreditēšanas nozares pārskata datiem augustā ir vērojams lielākais iedzīvotāju pieprasījums pēc kredītiem. Pērn tieši augustā izsniegts augstākais jaunu kredītu apjoms, pārsniedzot 57 miljonus eiro.

Ilgtermiņā mūsu sabiedrībai ir pienācīga izpratne par finansēm, vērtē Latvijas Universitātes profesors psiholoģijā Ivars Austers: “Netērē vairāk, nekā pelni. Ja ņem kredītus, tad tik daudz, lai vari sabalansēt ar saviem ienākumiem. Uzkrāj kaut ko nebaltai dienai. Reti būs tāds, kurš teiks, ka tā ir slikti darīt. Bet dzīvē tas pagriežas citādāk. Un tas ir neatkarīgi no mūsu ienākuma līmeņa. Tu vari pelnīt ļoti daudz un vienalga iekrist īstermiņa domāšanas, tuvredzības slazdā,” sacīja Austers.

Taču vasaras otrā puse – pēcatvaļinājuma periods un jaunā mācību gada tuvums – ir laiks, kad tomēr ātras naudas slazdos cilvēki iekrīt biežāk, jo pēkšņi pienāk vilinājums. “Tas nesaskan ar ilgtermiņa mērķiem. Cilvēks paņem [kredītu], aizbrauc, atpūšas. Pienāk septembris, oktobris, un viņš domā – kāpēc es to darīju. Jo viņam ir vēl papildu kredīta slogs tam visam, kas prasti jāmaksā,” skaidro profesors Austers.

Un tad nākas dzīvot nevis pēcceļojuma iespaidos, bet gan finanšu grūtībās un domās, kā parādu atdot. Tādēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs šodien sāk kampaņu “Atbildīga aizņemšanās – redzi parādam cauri!”. PTAC direktore Baiba Vītoliņa skaidroja, ka kredītu nosacījumi ir uzrakstīti sarežģītā valodā, tādēļ īpašā akcijā šīs lietas skaidros patērētājiem.

“Šī kampaņa ir vērsta uz to, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kas nav ņēmuši kredītus, saprast dažādus kredītu veidus un izvēlēties pareizo savām vajadzībām. Kā arī palīdzēt tiem cilvēkiem, kas ir nonākuši grūtībās, piemēram, ņēmuši vairākus kredītus, - tieši kādi soļi jāveic, lai apvienotu kredītus, vai jāsper citi soļi, lai tiktu galā ar saviem parādiem,” sacīja Vītoliņa.

 Īpašā aptaujā noskaidrots, ka atvaļinājumu laikā cilvēki tērē vairāk, nekā ieplānots un pēc tam mēdz aizņemties tādu ikdienas nepieciešamību segšanai kā rēķinu apmaksa, pārtikas un sadzīves preču iegāde.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra aptaujā secināts, ka 77% iedzīvotāju atvaļinājuma laikā, kas visbiežāk ir vasarā, atļaujas lielākus tēriņus, nekā plānots, un vienlaikus 34% atzīst, ka saskaras ar finanšu grūtībām pēc atvaļinājuma.

“Interesanta ir atbilde, ka cilvēki tērē vairāk tāpēc, ka viņi to ir pelnījuši. Tā uzskata 19%. Daudzi uzskata, ka viņi tērē vairāk, bet ar apdomu. Mūsu dati rāda, ka augusts ir aktīvākais kredītu ņemšanas mēnesis. Tas varētu būt saistīts gan ar atpūtu, gan arī bērnu gatavošanai skolai. Tieši šādi kredīti tiek izvēlēti tiem mērķiem,” stāstīja Vītoliņa.

Ar kampaņu “Atbildīga aizņemšanās – redzi parādam cauri!” Patērētāju tiesību aizsardzības centrs mudina neaizņemties neapdomīgi. Interneta mājas lapā parāds.lv pieejami jauni rīki – parādu šķirotava un parādu lukturis, kas palīdz patērētājiem iepazīties ar kredītu veidiem un to atmaksas iespējām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti