Kalvītis: Valsts «nevīžīgi» izturas pret «Latvijas Gāzi» - lielu nodokļu maksātāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Administratīvās apgabaltiesas spriedums atzīt par pamatotu Konkurences padomes (KP) lēmumu par 2,2 miljonu eiro sodu AS "Latvijas Gāze" (LG) ir absolūti nekonsekvents, tādēļ uzņēmums to pārsūdzēs, Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” apstiprināja LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

 

Viņš pastāstīja, ka, pārņemot LG vadības grožus, dažu nedēļu laikā secinājs, ka uzņēmums ir izcilā finansiālā un tehniskā stāvoklī. Taču nācies secināt, ka Latvijas valsts bieži vien izturas nevīžīgi pret tik lielu nodokļu maksātāju. Viens no tādas rīcības piemēriem ir tiesas spriedums par labu KP.

“ Tiesas spriedums ir absolūti nekonsekvents. Protams, mēs to pārsūdzēsim,” sacīja Kalvītis.

Viņš skaidroja, ka laikā no 2011.līdz 2013. gadam KP neiebilda pret LG parādu atgūšanas praksi. Tādēļ 2013. gadā, nomainoties padomes vadībai, vajadzējis panākt, ka šāda sistēma uzņēmumā tiek mainīta, nevis sodīt par iepriekš pieļauto.

Komentējot gaidāmo gāzes tirgus liberalizāciju, Kalvītis sacīja, ka šobrīd uzņēmuma akcionāri ir pretimnākoši un tam ir gatavi. Tāpēc, ja arī turpmāk sagatavošanās tirgus atvēršanai notiks ciešā valdības sadarbība ar uzņēmumu, viņš nesaskata iemeslu konfliktam.

Gāzes cenu pēc tirgus liberalizācijas Kalvītis izvairījas prognozēt. Taču šobrīd, krītoties naftas cenai, paredzama arī gāzes cenas samazināšanās.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par algu, kādu viņš saņems LG valdes priekšsēdētāja amatā, Kalvītis izvairīgi atbildēja, ka viņa darba līgums ar akcionāriem ir vienošanās, kas paredz "pietiekoši cienījamu" atalgojumu. Uz to, vai gadījumā, ja tiks ieviests solidaritātes nodoklis algām virs 4000 eiro, viņam tas būs jāmaksā, Kalvītis atbildēja apstiprinoši.

Ziņots, ka šī gada 2.septembrī Administratīvā apgabaltiesa pieņēma spriedumu, ar kuru atzīst – ir pareizs un pamatots KP 2013.gada lēmums likt LG mainīt parādu atgūšanas praksi un piemērot naudas sodu 2,2 miljonu eiro apmērā par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat vēstīts, ka LG padome ietekmīgā energouzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā iecēlusi bijušo Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti. Viņš šajā amatā nomaina ilggadējo LG valdes priekšsēdētāju Adrianu Dāvi.

Kalvītis par lielāko izaicinājumu sauc gaidāmo dabasgāzes tirgus liberalizāciju un cer, ka gāzes biznesā vismaz Latvijas un Baltijas teritorijā politiskie faktori nedominēs pār ekonomiskajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti