Jaunais vilcienu iepirkums kavējas; ievilksies līdz rudenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai arī jauno vilcienu iepirkumu iepriekš bija plānots sākt pirms Jāņiem, tas dažādu iemeslu dēļ ir aizkavējies. Šobrīd nepieciešamo dokumentāciju jauna konkursa sludināšanai vēl tikai saskaņo, un par nozari atbildīgā Satiksmes ministrija cer, ka konkursu varētu izsludināt rudenī.

Pēc neveiksmi cietušā vilcienu iegādes darījuma ar Spānijas kompāniju CAF valdība šopavasar uzdeva uzņēmumam „Pasažieru vilciens” strādāt pie jauna vilcienu iepirkuma. Kompānija vērtēja divas iespējas, proti, pirkt vai arī nomāt vilcienus. Priekšroka dota vilcienu ilgtermiņa nomai, ko uzņēmums spētu segt no savas kabatas.

„Mēs orientējamies, ka šis iepirkuma apjoms būs mazāks nekā bija iepriekšējais. Tas ir skaidrs,” - „Pasažieru vilciena” vadītājs Artis Birkmanis pirms pāris mēnešiem atzina, ka plānots sagādāt nedaudz vairāk kā 30 elektrovilcienu.

Pasažieru pārvadātājs pa dzelzceļu konkursu vilcienu ilgtermiņa nomai iepriekš bija plānojis sludināt līdz Jāņiem, taču tas joprojām nav uzsākts. Satiksmes ministrijā atzīst, ka optimistiskākajā gadījumā jauno vilcienu iepirkumu varētu izsludināt šoruden.

„Dokumentu gatavošana ir tas, kas būtībā ir aizkavējies pašā „Pasažieru vilcienā”,” Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands atzīst, ka sākotnēji „Pasažieru vilciens” sagatavojis nepilnīgu iepirkuma dokumentāciju. Tajā iztrūcis iepirkuma līguma projekts.

„Tas arī bija tas galvenais iemesls, kāpēc tāda kavēšanās arī mūsu pusē, ka nebija vajadzīgie dokumenti iesniegti.”

Ministrijas speciālists stāsta, ka visus prasītos dokumentus apmēram 170 lapaspusēs „Pasažieru vilciens” iesniedzis jūlija sākumā.

Kompānijā nekomentē kavēšanos ar iepirkumu, vien norāda, ka visa nepieciešamā dokumentācija ir iesniegta saskaņošanai un tagad tiek gaidīti dažu valsts iestāžu atzinumi. „Pasažieru vilciena” pārstāve Jana Priedniece: „Tā kā šīs iepirkums ir ļoti apjomīgs, tas ir jāsaskaņo ar Valsts kanceleju, Tieslietu ministriju, Finanšu ministriju. Tiklīdz mēs visus saskaņojumus būsim saņēmuši, mēs pēc iespējas ātrāk organizēsim iepirkuma izsludināšanu.”

Satiksmes ministrijā atzīmē, ka no Tieslietu ministrijas atzinums ir saņemts, un tas šobrīd vēl tiek gaidīts no Finanšu ministrijas un Valsts kancelejas. Pēc to saņemšanas Satiksmes ministrija ies uz valdību un lūgs dot zaļo gaismu apjomīgā vilcienu darījuma sākšanai.

Tikmēr ekonomists Tālis Linkaits atzīmē - jebkāda kavēšanās ar vilcienu iegādi attālina iedzīvotājus no iespējas pārvietoties ar jauniem un kvalitatīviem vilcieniem. Viņš arī šaubās, vai „Pasažieru vilciens” bez valsts tiešas vai netiešas līdzdalības varēs atļauties iecerēto darījumu: „Tomēr „Pasažieru vilciena” finansiālais stāvoklis ir tik bēdīgs, ka nav iespējams noorganizēt šādu iepirkumu bez valsts garantijām. Protams, ideālais variants būtu tāds, ka šeit tiešām valsts līdzdalība nav un šāda vilcienu noma notiek uz komerciāliem pamatiem. Man tikai ir nelielas šaubas, vai tas izdosies.”

„Pasažieru vilcienā” par iecerēto nomas darījumu plašākus komentārus pagaidām nesniedz. Iepriekš uzņēmumā norādīja, ka 30 gadus par vilcienu nomu uzņēmumam nāktos maksāt aptuveni sešus miljonus latu gadā. To uzņēmums ar esošajiem resursiem spētu atļauties, un valsts atbalsts nomas gadījumā nebūšot nepieciešams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti