IKP pieaudzis par 4,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Iekšzemes kopprodukts (IKP) šī gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu laiku pirms gada, ir pieaudzis par 4,2%, liecina tā ātrais novērtējums.

Centrālā Statistikas pārvalde portālam lsm.lv norāda, ka pieaugumu sekmējis apjomu kāpums apstrādes rūpniecībā par 2,5%, mazumtirdzniecībā – par 3% un būvniecībā par 10%.

Pakalpojumu nozarēs augšupeja bijusi aptuveni par 8%, savukārt iekasētie produktu nodokļi, kā arī pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes nodoklis, salīdzinot ar aizvadīto gadu, ir iekasēti par 6% vairāk.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP 2013.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada otro ceturksni, palielinājies par 1,2%.

„Latvijas ekonomika ir diezgan veiksmīgi pārcietusi eirozonas recesiju," IKP pieaugumu komentē „Swedbank" Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks . viņš arī norāda, ka izaugsme ir diezgan plaša – tā bijusi gan eksporta sektoros, gan iekšzemes pieprasījumā.

„Galvenais izaugsmes dzinulis pašlaik ir iekšzemes pieprasījums, jo eksporta pusē ir diezgan būtisks vājums dēļ tā, ka Eiropas ekonomika ir vārga, gan arī pagājušais gads bijis ļoti labs graudu ražas ziņā un šogad šie cipari ir mazāki," skaidro Kazāks.

Kopumā Latvijas ekonomika ir viena no straujāk augošajām Eiropā, norādīja ekonomisks.

Lai gan skats uz Latvijas ekonomiku ir diezgan pozitīvs, tomēr Kazāks norāda uz vairākiem diviem riskiem. „Algu spiediens protams būs un algas būs uzņēmumiem jāceļ, un jautājums, vai uzņēmumi to varēs atļauties. Līdz ar to uzņēmumiem un darbiniekiem būs ļoti jāpiestrādā pie tā, lai ražīgums augtu un būtu pamats algu kāpumam."

Savukārt otrs risks saistīts ar vārgu un piesardzīgu investīciju aktivitāti. „Ja mēs skatāmies uz pašreizējo jaudu noslodzi, kas jau ir diezgan augstu, un uzņēmumi neinvestē pietiekoši daudz, tad nākotnē tas nozīmē, ka eksporta izaugsmes temps būs diezgan lēns. Tas savukārt nozīmē, ka ekonomika varētu augt diezgan lēni," skaidroja Kazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti