Igaunijas centrālā banka atkārtoti samazina IKP prognozi – ekonomika šogad augs vien par 1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Igaunijas centrālā banka otrdien, 13.decembrī, atkārtoti samazinājusi valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) šā gada izaugsmes prognozi. Vēl jūnijā Igaunijas Banka lēsa, ka valsts IKP šogad pieaugs par 1,8%, bet tagad ekonomikas izaugsme 2016.gadā tiek prognozēta 1% apmērā, liecina Igaunijas centrālās bankas mājaslapā pieejamā informācija.

Savukārt nākamgad tiek prognozēta IKP izaugsme 2,8% apmērā, un tas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā lēsts iepriekš šā gada jūnijā. Prognoze par Igaunijas IKP izaugsmi 2018.gadā saglabāta nemainīga – tad valsts ekonomika pieaugs par 3%, bet 2019.gadā – par 2,9%.

Igaunijas centrālā banka uzsvērusi, ka valsts ekonomikas izaugsme  šogad būs lēnākā kopš ekonomikas krīzes. Lēnāka Igaunijas izaugsme tiek skaidrota ar problēmām noteiktos rūpniecības sektoros, tostarp degslānekļa un enerģētikas sektorā. Sarukušas arī investīcijas, kā arī eksporta izaugsme, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs Err.ee.

Igaunijas centrālā banka mainījusi arī šā gada inflācijas prognozi. Vēl jūnijā prognozēts, ka vidējās patēriņa cenas šogad saglabāsies pagājušā gada līmenī. Savukārt tagad tiek prognozēts, ka inflācija šogad sasniegs 0,2%. Savukārt nākamgad inflācija valstī sasniegs 2,8%, bet 2018.gadā – 2,4%.

Kā liecina Lietuvas centrālās bankas mājaslapā pieejamā informācija, arī Lietuvas centrālā banka ir samazinājusi savas valsts IKP izaugsmes prognozi. Lietuvas IKP šogad pieaugs par 2,3%, kas ir mazāk par iepriekš lēstajiem 2,6%. Savukārt nākamgad Lietuvas tautsaimniecība varētu pieaugt par 2,9%, kas arī ir mazāk par iepriekš prognozētajiem 3,3%.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka pagājušajā nedēļā ceturto reizi šogad samazināja Latvijas IKP šā gada izaugsmes prognozi. Latvijas centrālā banka lēš, ka valsts ekonomika šogad augs vien par 1%. Tikmēr šā gada vidējās inflācijas prognoze saglabāta  – vidējā inflācija šogad būs tuvu 0%. Toties 2017. gadā vidējais patēriņa cenu līmenis pieaugs par 1,6%, lēsa Latvijas Bankā.

Latvijas Bankā ekonomikas lēno izaugsmi skaidroja ar vairākiem iemesliem – samazinās investīcijas, eksports buksē, kreditēšana saglabājas vāja. Tāpat Latvijai neveicas ar Eiropas Savienības fondu apgūšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti