Iepauzē sarunas par iespējamo «Lattelecom» un LMT apvienošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc valdības vadītāja Valda Dombrovska demisijas iepauzēts arī jautājums par iespējamo „Lattelecom" un „Latvijas Mobilā Telefona" apvienošanu.

Ekonomikas ministrija bija iecerējusi lūgt valdībai piešķirt ministru darba grupai mandātu sarunām ar abu uzņēmumu līdzīpašnieku, zviedru "TeliaSonera". Tagad par to būtu jālemj jaunajai valdībai, atzīst ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs norādīja, ka šobrīd demisionējusī valdība nevirzīs stratēģiskus lēmumus.

Vasarā Pavļuts ierosināja apsrpiest uzņēmumu apvienošanās priekšlikumu, viena no versijām paredzēja LMT kapitāla daļas iekļaujot „Lattelecom" pamatkapitālā. Ja tas būtu noticis, valsts zaudētu kontroli pār abiem uzņēmumiem, jo uzņēmumu līdzīpašnieks, skandināvu koncerns „TeliaSonera", automātiski iegūtu 53%. Taču  agrāk vai vēlāk tas var notikt, jo, jau uzņēmumus veidojot, līgumos zviedriem tika rezervētas pirmpirkuma tiesības uz valsts daļām.

Aģentūra LETA vēstīja, ka "Lattelecom" valde un padome vasaras beigās izvirzīja ideju par iespējamu apvienošanos ar LMT, lai pārtrauktu abu uzņēmumu vērtības samazināšanos un izmantotu pakalpojumu sniegšanas un administratīvo resursu sadarbības sinerģiju. Šī ideja tagad apspriesta trīs ministru – ekonomikas ministra Daniela Pavļuta, finanšu ministra Andra Vilka  un satiksmes ministra Anrija Matīsa – darba grupā, kas sākotnēji dibināta, lai nodarbotos ar abu telekomunikāciju uzņēmumu privatizācijas jautājumu. Darba grupa  gatavoja valdībai  ziņojumu par veidiem, kas uzlabotu "Lattelecom" un LMT pārvaldību, tostarp uzņēmumu apvienošanu.

"Lattelecom" dibināts 1992. gadā kā valsts uzņēmums. 1994. gadā tas pārtapa par SIA "Lattelekom" un par uzņēmuma īpašnieku (49%) kļuva Dānijā reģistrētais "Tilts Communication", kas tobrīd piederēja Somijas "Sonera", britu "Cable&Wireless" un Latvijas valstij (51%). 1998. gadā "Sonera" iegādājās "Cable&Wireless" daļas, un 2002. gadā "Sonera" apvienojās ar zviedru "Telia", veidojot tagadējo "Lattelecom" 49% līdzīpašnieku "TeliaSonera".


"Latvijas Mobilais telefons" (LMT) dibināts 1992. gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma pieder zviedru "TeliaSonera", 23% – "Lattelecom", 23% – Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un 5% – Latvijas valstij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti