Trīs dienu laikā VID iesniegts vairāk nekā 230 000 deklarāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz svētdienas, 3. marta vakaram, trīs dienu laikā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iedzīvotāji iesnieguši vairāk nekā 230 000 gada ienākumu deklarāciju, intervijā Latvijas Radio teica VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā, kā arī Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā.

Pērn šāds skaits deklarāciju ticis iesniegts nedēļas laikā. Pelēkā norādīja, ka tas apliecinot - iedzīvotājiem ir liela interese iesniegt deklarācijas. "Pirmajās minūtēs elektroniskās deklarēšanās sistēmā gribēja ieiet vairāk nekā 26 000 lietotāju. Sestdien, svētdien situācija normalizējās," stāstīja Pelēkā. Iesniedzot deklarācijas, cilvēki pārsvarā interesējušies par iespējām norādīt attaisnotos izdevumus, kā arī dokumentu aizpildīšanu. Tikai neliela daļa jautājusi par to, kādēļ izveidojusies nodokļu piemaksa, teica Pelēkā.

VID pārstāve aicināja cilvēkus, kuri ir pārsteigti par izveidojušos nodokļu parādu, prasīt informāciju dienestam. Pelēkā solīja, ka VID speciālisti izskaidros to, kādēļ ir izveidojusies šāda summa. "Visvieglākais jautājuma uzdošanas veids, ir jautājuma uzdošana [VID] elektroniskajā sistēmā. Tad mēs varēsim sagatavot konkrētu atbildi, jo redzēsim visus datus," teica Pelēkā.

Vaicāta par to, vai VID sistēmās ir radušās kaut kādas kļūdas, Pelēkā atbildēja noraidoši, uzsverot, ka cilvēki vienkārši nav attiecinājuši uz sevi to iespēju, ka var izveidoties nodokļu parāds. "VID visu pagājušo gadu stāstīja par to, ka var veidoties piemaksas. Vidusmēra cilvēkam ir mazliet jāparūpējas par savām finansēm un nodokļiem. Ja tas ir sarežģīti, tad nevis jāprasa sociālajos tīklos un jāceļ panika, bet jāprasa [konsultācijas]," pauda Pelēkā.

Savukārt VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme sarunā ar LTV raidījumu "Rīta Panorāma" norādīja, ka VID izvērtēs to, vai ir nepieciešams palielināt izmantoto serveru jaudu. Ja izmaksas būs samērīgas, dienests varētu izšķirties par savas tīkla infrastruktūras uzlabošanu.

KONTEKSTS:

Gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu VID sāka pieņemt piektdien, 1. martā. Pērn ieviestās nodokļu reformas rezultātā ir ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, kā arī būtiski mainītas attaisnoto izdevumu normas, jo var deklarēt lielākus viena gada izdevumus par ārstniecību un izglītību. Daži var saņemt nodokļu atmaksu, bet citiem var rasties nodokļu parāds.

Cilvēki, kam deklarācija jāiesniedz obligāti, var to izdarīt līdz 1. jūnijam, savukārt tie, kas to dara brīvprātīgi, var to izdarīt līdz pat 2021. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti