Iedzīvotāji dzīvo mazākā finanšu spriedzē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomiskā situācija Latvijā kļūst aizvien stabilāka, un iedzīvotāji dzīvo mazākā finanšu spriedzē. To apliecina gan nesen publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati par mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu nepārtikas preču grupā, gan SEB bankas jaunākais pētījums, kas rāda, ka arvien vairāk naudas tiek tērēts izklaidei.

Ekonomisti gan brīdina, ka līdz pirmskrīzes līmenim Latvijai vēl tāls ceļš ejams. SEB Bankas makroekonomikas apskatā par pēdējiem pieciem mēnešiem secināts, ka līdz ar Latvijas ekonomikas stabilizāciju pieaugušas iedzīvotāju gaidas saņemt lielākas algas, lielākas pensijas un citus pabalstus.

„Ja mēs paskatāmies uz tādu atskaites punktu kā pirmskrīzes līmenis, kas jāvērtē ar piesardzību, jo tas sasniegts ar nesabalansētību, pārmērīgiem kredītiem. Vistuvāk pirmskrīzes līmenim ir Lietuva, tad seko Igaunija, un tad nāk tikai Latvija,” norāda SEB Bankas ekonomists Dainis Gašpuitis. „Jāapzinās, ka situācija gan eirozonā, gan pasaules ekonomikā turpina palikt sarežģīta, tāpēc mums savās prasībās jāsaglabā zināma piesardzība,” piebilst Gašpuitis.

Ekonomists norāda, ka Latvijas veiksmes stāsts un straujā ekonomikas izaugsme pērn balstīta uz faktu, ka Latvijā ekonomikas recesija savulaik bijusi visdziļākā.

Tiek prognozēts, ka gan šogad, gan nākamgad Latvijā saglabāsies Baltijas valstīs straujākā ekonomikas izaugsme. Taču Eiropā kopumā prognozētie uzlabojumi šī gada otrajā pusē, visticamāk, neīstenosies. Gada beigās varētu būt vērojamas tikai stabilizācijas pazīmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti