Grieķijai nav izdevies vienoties ar kreditoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien kārtējais Grieķijas sarunu raunds ar starptautiskajiem aizdevējiem noslēdzās bez panākumiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Grieķijas premjerministram Aleksim Cipram nav izdevies saskaņot ar kreditoriem vienošanās gala varianta tekstu.

Pēc neoficiālas informācijas, galvenās domstarpības ir par Grieķijas darba likumdošanas un pensiju reformas jautājumiem. Nav arī panākts kompromiss  par algām sabiedriskajā sektorā, pievienotās vērtības un uzņēmumu ienākuma nodokļa izmaiņām. Tās ir galvenās prasības, lai starptautiskie kreditori piešķirtu Atēnām kārtējo aizdevuma daļu. Avoti diplomātu aprindās ziņo, ka starp kreditoriem visstingrākā nostāja ir Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektorei Kristīnei Lagardai.

Sākotnēji tika lēsts, ka trešdien plānotās sarunas Briselē ieilgs pāri pusnaktij, taču tas nenotika un nu puses atgriezīsies konferenču zālē ceturtdien plkst.13 pēc vietējā laika, ziņo „Bloomberg”.

„Mēs ceram izdzirdēt konkrētus piedāvājumus,” pauda Somijas finanšu ministrs Aleksandrs Stubs,

Iepriekš ziņots, ka starp pārrunu pusēm aizvien ir būtiskas domstarpības. Starptautiskais valūtas fonds (SVF) pieprasījis samazināt sociālos izdevumus, savukārt Grieķija vēlas paaugstināt nodokļus turīgajiem iedzīvotājiem.

Jau vairākus mēnešus kopš februāra Grieķija nespēj vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,2 miljardu eiro piešķiršanu, kas ir nepieciešami, lai arī sāktu atmaksāt parādu Starptautiskajam Valūtas fondam. Aizdevēji nepārskaita naudu, jo uzskata, ka Grieķija nav īstenojusi visas prasītās reformas, lai būtu droši, ka valsts spēs sakopot līdzekļus, lai atdotu arī pārējo parāda daļu. Grieķija kopš krīzes sākuma palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem ir lūgusi divas reizes un saņēmusi vairāk nekā 200 miljardus eiro, kurus nākamajos gados nāksies atdot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti