Grieķija iesniedz aizdevējiem kārtējo reformu plānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Grieķija starptautiskajiem aizdevējiem nosūtījusi detalizētāku reformu sarakstu, cenošoties vienoties par nākamās aizdevuma daļas pārskatīšanu. Eiropas Savienības amatpersonas norādījušas, ka diskusijas nepieciešams turpināt. 

Jau aprīlī Grieķijai jānokārto kredītsaistības vairāk nekā trīs miljardu eiro apmērā, pirmais maksājums jau pēc nedēļas, bet nav skaidrs, vai bez aizdevēju pārskatījuma Atēnām tas būs pa spēkam. Šajā situācijā Grieķijas premjers Aleksis Cirps nākamnedēļ plāno ierasties vizītē Maskavā.  

Atēnas starptautiskajiem aizdevējiem nosūtījušas jaunu dokumentu, kas ir „konkrētāks un plašāks”, trešdien paziņoja Grieķijas finanšu ministrijas amatpersona.

Valdība sola pastiprinātu cīņu pret izvairīšanos no nodokļiem,  nodokļu palielināšanu luksus precēm, ar kur palīdzību valsts budžetu šogad varētu palielināt par aptuveni 4,5 līdz 6 miljardiem eiro. Tajā pašā laikā ir arī ierosinājumi par papildu maksājumiem nabadzīgiem pensionāriem, pakāpenisku minimālās algas paaugstināšanu un valdības ierēdņu skaita saglabāšanu esošajā līmenī.

Grieķijas Finanšu ministrijas amatpersona norādīja, ka sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem galvenās domstarpības ir attiecībā uz darba un pensiju reformām.

Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds jauno sarakstu tomēr saņēma pārāk vēlu, lai to varētu apspriest trešdien pēcpusdienā notikušajā eirozonas finanšu ministru vietnieku telefonkonferencē par Grieķiju, atzina kopienas amatpersonas.

Avoti institūcijās norādījuši, ka pēdējo dienu sarunās par reformām ir bijis progress, tomēr diskusijas vēl ir nepieciešamas. Kreditori uzstāj uz pensiju reformām un ierēdņu skaita samazināšanu, kā arī iebilst tam, ka jaunā galēji kreisā valdība nolēmusi ierobežot valsts uzņēmu privatizācijas plānus.

Starptautiskie kreditori no Grieķijas vēlas konkrētas apņemšanās īstenot ekonomiskās reformas, pirms apstiprināt pēdējās aizdevuma daļas pārskatīšanu Atēnām 7,2 miljardu eiro apmērā. Grieķijai jau pēc nedēļas, nākamceturtdien, Starptautiskajam Valūtas fondam ir jāatmaksā kredīts 460 miljonu eiro apmērā, bet aprīlī kopumā kredītsaistībās jāatmaksā vairāk nekā trīs miljardi eiro. Un nav skaidrības, vai bez nākamās aizdevuma daļas Grieķija spēs nokārtot šīs saistības.

Starptautiskie kreditori konkrētus termiņus nav noteikuši. Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks pirms dažām dienām paziņoja, ka, viņaprāt, vienošanās ir iespējama līdz aprīļa beigām, bet norādīja, ka sarunas ir „sarežģītas”.

Šo sarunu laikā Grieķijas premjers Aleksis Ciprs plāno nākamtrešdien ierasties vizītē Maskavā. Eiropas Komisijas preses pārstāve Mina Andrejeva trešdien gan noraidīja bažas par šķelšanos kopienā, citējot ekonomikas komisāra Pjēra Moskovisī teikto:

„Viņš teica - kāpēc gan Cipra kungam lai nebūtu attiecības ar Putinu. Man par to nav komentāru. Bet ir skaidrs, ka Krievija nav alternatīva Grieķijai. Grieķijas vieta ir eirozonā, un mums nav jāuztraucas. Mēs arī esam redzējuši, ka Cipra kungs ir sniedzis pamatīgu uzmanību attiecībā uz viņa kontaktiem ar Eiropu, Eiropas līderiem, Eiropas Komisiju. Jūs varat rēķināt, cik daudz reižu viņš ir zvanījis vai braucis uz šejieni.”

 Cipra vizīte Maskavā paredzēta dienu pirms aizdevuma atmaksas termiņa Starptautiskajam Valūtas fondam. Grieķijas līderi iepriekš gan vairākkārt uzsvēruši, ka nelūgs Krievijai finanšu palīdzību.

Jau vēstīts, ka Grieķija līdz šim divās kārtās no Eiropas Savienības ir aizņēmusies 240 miljardu eiro. Taču jaunā kreisi radikālā valdība ar Aleksi Cipru vadībā vēlas pārskatīt aizdevuma nosacījumus.

Grieķijas kreditori februārī piekrita pagarināt aizdevuma programmu šai valstij pēc Alekša Cipra jaunās valdības solījuma īstenot reformas. Ja Grieķija izpildīs savas saistības, tā saņems līdz 7,2 miljardiem eiro no līdzekļiem. Līdz šim iesniegtie piedāvājumi, kas paredzēja ēnu ekonomikas apkarošanu un manipulācijas ar nodokļiem, pretim saņemot iespēju palielināt budžeta izdevumus, pēc kreditoru domām nebija ilgtspējīgi un atbilstoši iepriekš panākto līgumu garam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti