Panorāma

Baltijas premjeri: "Rail Baltica" īstenošanu nedrīkst kavēt

Panorāma

Rīgā būs lielāks budžeta deficīts

Prasa abonentmaksu par elektrības piegādēm

Grib ieviest abonentmaksu par elektrības piegādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iespējams, jau šovasar Latvijā par elektrības piegādēm tiks ieviesta abonentmaksa. Uzņēmumā "Sadales tīkli" skaidro, ka tā nepieciešama tāpēc, ka par piegādēm nemaksā visi klienti. Tiem, kuri elektrību lieto regulāri visu gadu, maksājumi gan samazināšoties.
 

AS "Sadale tīkli" jaunais tarifu projekts paredz ieviest elektroenerģijas pieslēguma abonentmaksu visiem klientiem. Tas nozīmē, ka būs jāmaksā arī tādos gadījumos, ja nebūs notērēta neviena kilovatstunda.

Piemēram, patērētājiem, kas dzīvo dzīvokļos ar vienas fāzes pieslēgumu, par elektrības pieslēguma abonēšanu mēnesī būs jāmaksā 1,5 eiro. Savukārt privātmāju iedzīvotājiem, kuriem ierīkots trīs fāžu pieslēgums ar vidēji 20 ampēriem, abonēšanas maksa mēnesī būs 25 eiro centi par vienu ampēru jeb 4,84 eiro mēnesī.

Tomēr maksa par elektrību var pat sarukt, jo vienlaikus plānots, ka par aptuveni 20% samazināsies maksa par elektroenerģijas piegādi.

Pēc "Sadales tīklu" apkopotajām ziņām, patlaban 120 000 objektu elektrības patēriņš ir ārkārtīgi zems vai elektrība vispār netiek patērēta. Pamatā tās ir vasaras mājas laukos, vasarnīcas, garāžas vai arī citi tukšie nekustamie īpašumi. Ieviešot abonentmaksu, ik gadu no šādiem īpašumiem par sistēmas uzturēšanu varētu iekasēt vismaz piecus miljonus eiro.

"Fiksētās maksas komponente sadales sistēmas operatoriem nav jaunums, jo, ja paskatāmies uz Eiropu, tad šāda veida komponentes ir piemērotas citiem sistēmas operatoriem. Manuprāt, šis bija tāds loģisks solis, ka mēs arī ejam uz priekšu, ieviešot fiksēto komponenti. Tie klienti, kas patērē elektroenerģiju, nemaksā par tiem klientiem, kas galīgi nepatērē, bet tajā pašā laikā nodrošinām savu pakalpojumu," teica "Sadales tīklu" vadītājs Andis Pinkulis.

"Sadales tīklu" izstrādātā sistēma tagad ir jāvērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

"Pieslēgumu nodrošināšana šiem objektiem un šiem īpašumiem maksā naudu. To uzturēšanas izdevumi, jaudu rezervēšana visā sistēmā. Līdz ar to visa sistēma maksā un uztur šos nulles pieslēgumus caur citu lietotāju maksājumiem. Mēs esam saskatījuši, ka šāda kārtība nav īsti taisnīga, tā nepalīdz arī "Sadales tīkliem" nosegt tās izmaksas, kas ir saistītas ar nosacīti tukšajiem pieslēgumiem," teica SPRK vadītājs Rolands Irklis.

Abonentmaksa būs atkarīga no pieslēgtās elektroenerģijas jaudas. Tas motivēšot privātmāju īpašniekus un uzņēmumus samazināt elektrības pieslēguma jaudu, ja elektrības patēriņš ir mazs. Tiem, kas elektrību patērē vairāk, tiek solīts izmaksu samazinājums par piegādi.

SPRK prognozē, ka "Sadales tīklu" jaunais tarifu projekts varētu stāties spēkā no šā gada 1.jūnija.

Ja regulators apstiprinās tarifu projektu, tad dzīvoklī, kur mēnesī patērē 150 kilovatstundas elektrības, ikmēneša elektrības rēķins būtu pat par aptuveni vienu eiro mazāks. Savukārt vietās, kur elektrību tērē samērā maz, piemēram, mazdārziņos, ikmēneša elektrības rēķins pieaugtu no dažiem centiem līdz 1,5 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti