EM piedāvās par 50% samazināt lieljaudas elektrības pieslēguma ierīkošanas maksu

Ekonomikas ministrija (EM) drīzumā virzīs grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, lai par 50% samazinātu elektrības pieslēguma ierīkošanas maksu lielas jaudas pieslēgumiem, kas galvenokārt atbalstītu ražošanas uzņēmumus.

EM, AS "Sadales tīkls" un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija (LEEA) apspriedušas iespējamos risinājumus un tiem nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, kas veicinātu efektīvāku sadales tīkla izmantošanu un tādējādi dotu iespēju samazināt sadales tīkla tarifu.

EM norādīja, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem, kas ir jārisina "Sadales tīklam", lai nodrošinātu Latvijas patērētājiem elektroenerģijas piegādi visā Latvijas teritorijā, ir zems elektroenerģijas patēriņš pretstatā lielajai tīkla infrastruktūrai, kura ir pastāvīgi jāuztur. Latvijas patēriņš uz vienu "Sadales tīkla" klientu ir gandrīz divas reizes zemāks nekā Igaunijā, savukārt tīklu garums Latvijā uz vienu klientu ir gandrīz divreiz lielāks nekā Lietuvā, norādīja EM.

Ministrija uzskata – veicinot elektroenerģijas patēriņu, samazinātos tīkla izmaksas uz vienu patērēto enerģijas vienību. Viena no iespējām, kā veicināt patēriņu, ir piesaistīt jaunus elektroenerģijas patērētājus, padarot tiem pieejamāku iespēju pieslēgties "Sadales tīkla" infrastruktūrai.

Jo īpaši nozīmīgi tas būtu uzņēmumiem, kuri vēlas Latvijā attīstīt ražošanu, uzskata EM. Padarot tiem pieejamākas elektroenerģijas pieslēguma iespējas, tiktu veicināta ne tikai efektīvāka sadales tīkla infrastruktūras izmantošana, bet arī sekmīgāka investoru piesaiste un tautsaimniecības attīstība.

Tādēļ EM drīzumā virzīs grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, lai par 50% samazinātu elektrības pieslēguma ierīkošanas maksu arī uzņēmumiem, kas izmanto lielas jaudas pieslēgumus. Grozījumu mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgus atbalsta principus jaunu sistēmas pieslēgumu ierīkošanai pilnīgi visiem "Sadales tīkla" lietotājiem.

Grozījumi paredz noteikt, ka ikviena jauna pieslēguma izbūves izmaksas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktā proporcijā tiek sadalītas starp attiecīgo sistēmas lietotāju un sistēmas operatoru. 

Līdz šim tikai 0,4 kilovatu (kV) tīkla pieslēgumiem ar ievadaizsardzības aparāta lielumu līdz 100 ampēriem (A) pieslēguma maksu 50% apmērā sedzis sistēmas lietotājs, bet 50% apmērā – sistēmas operators. Līdzīgu principu plānots paredzēt arī attiecībā uz lielākas jaudas pieslēgumiem.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja: "Tie gadā ir ap 300–400 uzņēmumu, kas pamatā ir jaunas ražotnes un kas veido jaunas darbavietas. Šobrīd šis maksājums ir pilnībā jāsedz pašam uzņēmējam – tie var būt 10 000 [eiro], tie var būt 10 miljoni, ko uzņēmējs maksā par pieslēgumu. (..) Mēs nāksim ar iniciatīvu, lai šis maksājums tiktu samazināts uz 50%, tā kā tas ir Lietuvā šobrīd. Lai mēs būtu konkurētspējīgāki un panāktu pretim uzņēmējiem šajā visnotaļ svarīgajā izmaksu pozīcijā."

Vaicāts, vai šāda veida priekšlikumam ir atbalsts koalīcijā, Valainis sacīja, ka grūti iedomāties situāciju, kurā šai iecerei nebūtu atbalsta koalīcijā, jo tā vienojusies par labākas uzņēmējdarbības vides veidošanu Latvijā. "Mēs to varam izdarīt esošā regulējuma ietvaros, tas nepalielinās cenas klientiem, bet, pārkārtojot iekšējās procedūras, esam atraduši, ka to varam izdarīt. Un to darīsim, lai pēc iespējas ātrāk gādātu labvēlīgus apstākļus jauna biznesa radīšanai," pauda Valainis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti