Panorāma

AT senatore lūdz deputātiem papildu informāciju

Panorāma

Rīgā ieskandina Vīlandes folkfestivālu

Ganāmpulkus iesaka sargāt ar žogiem

Ganāmpulkus no vilkiem iesaka sargāt ar žogiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijai nav vajadzīgi likumu grozījumi, kas atvieglo vilku medīšanu. Tā, reaģējot uz pagājušajā nedēļā piedzīvoto vilku uzbrukumu saimniecībai Madonas pusē, atzīst Zemkopības ministrijas un Valsts meža dienesta pārstāvji. Amatpersonas iesaka aplokiem būvēt žogus, bet lauksaimnieki uzsver – tas nav ekonomiski izdevīgi. 

Aizvadītajā nedēļā vēstīts par nelaimi zemnieku saimniecībā "Zīles", kur nepilnas nedēļas laikā vilki saplosījuši vairāk nekā 70 aitas. Līdzās nokostajām saimniekam nācies nokaut vēl 10 dzīvniekus, kuru ievainojumi nebija ārstējami. Zemkopības ministrijā stāsta, ik gadu tiekot reģistrēti ap 100 gadījumi, kad vilki nokož aitas. Ministrijas ieskatā vilku skaits pašlaik ir optimāls un nav būtiski jāsamazina.

"Lauku attīstības programmā ir divi pasākumi, kas atbalsta. Pirmais – atbalsts apdrošināšanas prēmija 50%, otrs – tas ir žogi. Jo bez preventīviem pasākumiem iztikt nevarēs, jebkāds tas vilku skaits būs," sacīja ministrijas pārstāvis Arvīds Ozols.

Nelaimē cietušais zemnieks atzīst – apdrošināšana kaut daļēji ļautu kompensēt zaudējumus, taču pilnībā problēmu nerisinātu. Jo biežāki būtu vilku uzbrukumi, jo dārgāki būtu apdrošināšanas maksājumi. Arī žogs nepaglābtu, turklāt investīcijas būtu pārāk lielas.

"Es kā saimnieks uzskatu, ka man ierīkot 100 tūkstošu eiro vērtu žogu ir daudz lielāks ieguldījums nekā dažu vilku izšaušana, ko mednieki varētu izdarīt laicīgi, saņemot savlaicīgi atļaujas un izšaujot tajā brīdī, kad vilki ir pieejami,"

norādīja zemnieku saimniecības "Zīles" saimnieks Armands Kozulis.

Lai gan "Zīļu" saimnieks ar vietējiem medniekiem, saņemot atļaujas, gājis medībās, tās neesot bijušas veiksmīgas. Iemesls – speciālo medību atļauju teritorija bija ierobežota, turklāt nakts tumšajā laikā vilkus šaut nedrīkst. Tāpat nedrīkst izmantot nakts redzamības tēmekļus. Zemkopības ministrijā stāsta – šis jautājums tagad tiek risināts, taču Valsts meža dienests pret šādām ierīcēm medībās iebilst.

"Mans  viedoklis ir, vilku populāciju medī atļautajā termiņā, un šie ir izņēmuma gadījumi, tad diez vai uz šiem izņēmuma gadījumiem būtu samērīgi lietot šādus līdzekļus vai rīkus," uzsvēra Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Lai gan pašlaik vilki Eiropas Savienībā ir aizsargājami, to skaits pamazām pieaug, tāpēc ar līdzīgām problēmām saskaras aitkopji arī Vācijā un Francijā, kur vilkus medīt aizliegts. Gaidāms, ka jautājums par vilku medībām tiks skarts jau šoruden gaidāmajā Eiropadomes tikšanās laikā.

KONTEKSTS:

Tajā pašā laikā, lai cīnītos pret savvaļas dzīvnieku radītajiem postījumiem Latvijas mežos, Zemkopības ministrija plāno izveidot mobilo lietotni dzīvnieku daudzuma fiksēšanai, kas palīdzētu noteikt adekvātu medījamo dzīvnieku skaitu, kā arī nodrošinātu informācijas apriti par medību rezultātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti