FKTK iesniedz tiesā «PNB banka» maksātnespējas pieteikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu atzīt AS "PNB banka" par tādu finanšu iestādi, kas ir vai nonāks finanšu grūtībās, un Eiropas Vienotā noregulējuma valdes lēmumu neveikt  AS "PNB banka" noregulējumu, ir sagatavojusi pieteikumu tiesai par AS "PNB banka" maksātnespējas procesa uzsākšanu, informēja FKTK.

“PNB Bankas” klientiem

“PNB Bankas” klientiem

Kas un kā var saņemt garantēto atlīdzību var uzzināt šiet.

Pieteikums ceturtdien, 22.augustā ir iesniegts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, vienlaikus lūdzot tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Vigo Krastiņa iecelšanu.

Bankas uzraugi, ECB un FKTK vairākkārt ir piemērojuši AS "PNB banka" uzraudzības pasākumus, lai banka nodrošinātu darbības atbilstību regulējošām prasībām, kā arī ir devusi iespēju noteiktajos termiņos īstenot kapitāla stiprināšanas pasākumus, tomēr banka noteiktajos apmēros un termiņos to nespēja izdarīt, paziņojumā medijiem norādīja FKTK.

Visa līdz šim iesniegtā informācija ir izvērtēta un nav uzraugiem sniegusi pārliecību par noteikto uzraudzības pasākumu izpildi.

Līdz ar to ECB kā AS "PNB banka" tiešais uzraugs saskaņā ar ES Regulu pieņēma lēmumu atzīt AS AS "PNB banka" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, konstatējot, ka bankas aktīvi ir mazāki par tās saistībām.

Savukārt šādā situācijā atbilstoši Kredītiestāžu likumam FKTK ir pamats vērsties tiesā ar bankas maksātnespējas pieteikumu.

Bankas maksātnespējas procesa administratora izvēli un iecelšanu nosaka FKTK noteikumi. FKTK maksātnespējas procesa administratoru izraugās no Maksātnespējas kontroles dienesta sniegtā saraksta. FKTK vērtē pretendentu piedāvāto redzējumu bankas maksātnespējas procesa vadīšanai, līdzšinējo pieredzi un pieejamos resursus, papildus vērtējot izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, kā arī no tiesībaizsardzības iestādēm saņemto informāciju.

Vigo Krastiņš kļūs par AS "PNB banka" maksātnespējas procesa administratoru, ja viņu amatā apstiprinās tiesa.

 KONTEKSTS:

15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tādējādi no 15.augusta vakara "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Tas saistīts ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018.gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017.gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi.

Klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. No Noguldījumu garantiju fonda garantētās atlīdzībās varēs saņemt līdz 100 000 eiro, un  tas attiecas uz 99,2% "PNB bankas" klientu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 17.augustā pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "PNB bankas" klientiem, sākot ar 22.augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt bankai "Citadele".

Šogad jūlija beigās bankas pārstāvji informēja, ka "PNB bankai" ir teju 500 darbinieku un apmēram 100 tūkstoši klientu, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir seniori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti