«Fitch» par vienu pakāpi pazemina Ukrainas kredītreitingu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch" piektdien pazemināja par vienu pakāpi Ukrainas kredītreitingu tālāk spekulatīvajā līmenī, lēmumu pamatojot ar iespējamību, ka konflikta novārdzinātā valsts varētu piedzīvot defoltu.

Aģentūra samazināja Ukrainas reitingu no CCC līdz CC līmenim, norādot, ka jaunā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības programma, par kuru tika paziņots ceturtdien, nebūs pietiekama, lai Ukraina sasniegtu savas finansēšanas vajadzības, un "arvien vairāk iespējama" izskatās privāto parādu restrukturizācija.

Ukraina vienojās ar SVF par 17,5 miljardu ASV dolāru (15,4 miljardu eiro) glābšanas aizdevumu uz četriem gadiem apmaiņā pret ekonomisko reformu īstenošanu.

Aizdevums nomaina iepriekšējo divu gadu programmu 17 miljardu ASV dolāru vērtībā, par kuru tika paziņots pērn aprīlī un ar kuru nepietika, lai stabilizētu Ukrainas finanses laikā, kad valsts cīnās pret prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos, kas ir valsts rūpnieciski attīstītākā daļa.

"Fitch" piektdien norādīja, ka jaunā SVF programma palīdzēs segt Ukrainas finanšu iztrūkumu, tomēr arvien vairāk iespējama šķiet privātā ārējā parāda restrukturizācija. "Valsts kredītuzticamība ir pasliktinājusies," atzina aģentūra.

"Konflikta saasinājums ar separātistiem valsts austrumu Doņeckas un Luganskas reģionos ir būtiski ietekmējis ekonomiku," piebilda "Fitch".

"Fitch" arī norādīja, ka kopš tās iepriekšējā pārskata augustā Ukrainas ekonomiskā situācija ir būtiski pasliktinājusies. Aģentūras aplēses liecina, ka Ukrainas iekšzemes kopprodukts pērn saruka par 7,5%, bet šogad tas kritīsies vēl par 5,0%.

"Politiskie riski reformu īstenošanai ir augsti," piebilda "Fitch".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti