Federācija: Latvijas militārās industrijas apgrozījums tuvojas miljardam eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas militārās industrijas kopējais apgrozījums pārsniedz 800 miljonus eiro gadā, tuvojoties miljarda eiro atzīmei, bet industrijas uzņēmumi gadā nodokļos samaksā vairāk nekā 80 miljonus eiro, to intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Pēc viņas teiktā, Latvijas armiju un dažādas Iekšlietu ministrijas struktūras apgādā apmēram 50 uzņēmumi, bet pats "militārās industrijas kodols" – apmēram 100 uzņēmumi – ir ļoti aktīvi eksportētāji.

"Līdz ar to mēs strādājam ne tikai Latvijas drošībai, bet arī starptautiskās drošības vajadzībām," stāstīja Egle.

Jautāta, ko ražo un eksportē Latvijas militārās industrijas uzņēmumi, federācijas vadītāja norādīja, ka ir uzņēmumi, kas strādā, piemēram, ar kritiskās infrastruktūras izveidi. "Ir uzņēmumi, kas gan būvē, gan izstrādā dažādas inženiersistēmas, kas apgādā ar drošiem energo risinājumiem. Šeit varētu minēt ļoti daudzus uzņēmumus," klāstīja Egle.

Viņa teica, ka tāpat ir virkne uzņēmumu, kas strādā pie jūras, gaisa un arī sauszemes platformu uzturēšanas un remonta. "Ļoti liels apjoms uzņēmumu un arvien pieaugošs ir to skaits, kas strādā gan sakaru un komunikāciju jomā, gan arī kiberdrošības un kiberaizsardzības jomā.

Šī joma mums ir bijusi īpaši karsta no pagājušā gada oktobra, līdz ar to arvien vairāk uzņēmumu šeit nāk palīgā," teica Egle.

Savukārt ceturtā joma, kur darbojas Latvijas militārās industrijas uzņēmumi, ir saistīta ar ekipējumu. "Šeit ir gan funkcionālā pārtika, gan speciālā munīcija, gan taktiskais apģērbs, kas ir nepieciešams ikdienā," stāstīja federācijas pārstāve.

Viņa atzina, ka Latvijas militārās industrijas uzņēmumu izaugsmes perspektīva šobrīd ir laba. "Mums, protams, ir gods un pienākums maksimāli atbalstīt mūsu armijas un iekšlietu sistēmas vajadzības. Bet, līdzīgi kā Latvijā, finansējums aizsardzībai, civilai drošībai ļoti pieaug,

līdz ar to Eiropas tirgū mūsu galvenais izaicinājums šobrīd ir rast izejmateriālus un darbaspēku, lai mēs šos pasūtījumus varētu īstenot," teica Egle.

Pēc viņas sacītā, vēl viens liels un pieaugošs attīstības vektors ir saistīts ar Latvijas militārās industrijas uzņēmumu dalību Eiropas aizsardzības fondu programmās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti