Rīta Panorāma

Festivālā "Laivā" uzstāsies grupas "Skyforger" un "Dagamba"

Rīta Panorāma

ASV atbrīvo komediantu B. Kosbiju

ES un Lielbritānija vienojas par pamieru "desu karā"

ES un Lielbritānija vienojas par pamieru «desu karā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) daļēji piekāpusies kārtējā strīdā ar Lielbritāniju saistībā ar tirdzniecības noteikumiem. Brisele lēmusi vēl trīs mēnešus neaizliegt atsevišķu Lielbritānijas gaļas produktu tirgošanu Ziemeļīrijā.

Strīds tiek uzskatīts par simbolisku, ņemot vērā, ka Ziemeļīrija ir Apvienotās Karalistes sastāvdaļa, taču īpašais Ziemeļīrijas tirdzniecības protokols paredz, ka atsevišķos tirdzniecības jautājumos Ziemeļīrija faktiski paliek Eiropas Savienības jurisdikcijā.

Šim politiski smagajam kompromisam Lielbritānija ir piekritusi, lai nebūtu jāatjauno robeža starp Ziemeļīriju un Īriju, kas ir Eiropas Savienības dalībvalsts.

Brisele gan uzsver, ka tā sauktais “desu aizliegums” rudenī tik un tā tikšot pieņemts, jo Eiropas Savienības likumi ļauj no trešajām valstīm ievest tikai saldētus gaļas produktus, nevis atdzesētus, kā desas un maltā gaļa.

Pērnā gada novembrī britu premjers Boriss Džonsons gan kareivīgi izteicās, ka “nekas neapturēšot Lielbritānijas lielisko desu nonākšanu Belfāstā”.

KONTEKSTS:

2021. gada sākumā Lielbritānija pameta Eiropas muitas savienību un vienoto tirgu. Lai gan juridiski Lielbritānija ES bloku pameta jau 2020. gada 31. janvārī, līdz šim gadam faktiski nekas daudz nebija mainījies, jo turpinājās pēcbreksita pārejas periods. Tā laikā starp Londonu un Briseli norisinājās smagas sarunas par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu, kuru pašā Ziemassvētku priekšvakarā beidzot izdevās noslēgt un 30. decembrī arī abām pusēm parakstīt. 

Dodoties uz Lielbritāniju, ES pilsoņiem tagad jārēķinās ar papildu nosacījumiem. Piemēram, ES valstu pilsoņiem vairs nebūs automātisku tiesību ilgstoši uzturēties un strādāt Lielbritānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti